Hlavní obsah

Hlinka jubileum ozdobil gólem, na první ze šesti set zápasů za Spartu si ale nemohl vzpomenout

Martin KézrPrávo

Pod vítězný sparťanský gól v souboji s Libercem se chladnokrevně realizovaným trestným střílením podepsal Petr Ton a nejproduktivnější hokejista celé extraligy pak přihrál i na třetí branku domácích, kterou své jubilejní 600. utkání ve sparťanském dresu ozdobil Jaroslav Hlinka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Josef Jandač uděluje pokyny svým svěřencům během oddechové času v utkání s Libercem.

Článek

Šestistovka je podle něj hezké číslo. „Já na to však moc nehraju, svědčí totiž taky o tom, že už nejsem nejmladší," pousmál se sedmatřicetiletý Hlinka. „Ani na první zápas za Spartu si teď rychle ani nevzpomenu, možná až doma v křesle si ho vybavím," tvrdil útočník, jenž se poprvé v extralize objevil ještě jako junior v sezóně 1994/95.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Duel, který Sparta pojala jako hold záchranářům, takže do hlediště pozvala policisty, záchranáře i hasiče, sledovalo přes dvanáct tisíc diváků a Hlinku těšilo, že dění na ledě měl lídr tabulky jasně pod kontrolou. „Liberec nejsou žádní nazdárci, abychom je tady nějak spláchli. Potřebují každý bod a bylo to na jejich projevu znát, ale sehráli jsme to s nimi s přehledem."

Gólmana Tomáše Pöpperleho, jenž předvedl osmatřicet úspěšných zásahů, nakonec snad ani nemuselo mrzet, že po 132 minutách přišel o domácí neprůstřelnost. „Vedli jsme 3:0 a dostali trochu zbytečný gól, přece jenom se nám do hry dostaly prvky lehkovážností," ulevil si Hlinka, jemuž chybí už pouze dvě přihrávky, aby připravil o klubový rekord další legendu Davida Výborného.

Ton útočí na Žemličkův rekord

Hned po několika rekordech sahá také Ton, jenž s aktuální bilancí 32+25 především útočí na své osobní maximum v kanadském bodování. Jen v sezóně 2011/12 byl o bod lepší, přitom do konce letošní základní části zbývá ještě devět utkání. „Asi bych to zvládnout měl, ale nehoním se za tím," usmál se 40letý útočník, kterého pak tři kanadské body dělí od vyrovnání klubového rekordu Richarda Žemličky, jenž jich ve sparťanském dresu nasbíral celkem 565.

Pouhé dva góly potřebuje Ton k tomu, aby vyrovnal své maximum v počtu branek za jednu sezónu. „Vždycky jsem tvrdil, že mě žene meta třiceti gólů. Tu už jsem letos překonal, ale když to mám tak pěkně rozjeto, tak bych si chtěl posunout hranici svých možností," prohlásil hokejista, který už od konce září kraluje historickému pořadí střelců Sparty a svou dominanci jen navyšuje.

Reklama

  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice