Hlavní obsah

Hejduk chce být po operaci připraven na nový ročník

PRAHA

Útočník Milan Hejduk před deseti dny zajistil pardubickým hokejistům titul vítězným gólem v bitvě se Zlínem, při úterních závěrečných oslavách v Duhové Aréně se však pohyboval jako válečný veterán na vozíčku. Po skončení několikadenních radovánek z extraligového triumfu se podrobil v Olomouci plánované operaci pravého kolena.

Článek

Přišel kvůli ní o start na mistrovství světa v Rakousku, do plánovaného zářijového Kanadského poháru by však chtěl být stoprocentně připravený.

"Asi šest neděl budu chodit o berlích a pak se uvidí, jak se to bude hojit. Do začátku nové sezony bych měl být úplně fit," řekl v rozhovoru s novináři Hejduk. Hvězda Colorada věděla již dopředu, že pro ni ročník skončí posledním zápasem v klubu. Potíže s kolenem se zhoršovaly a start na světovém šampionátu hráč nechtěl riskovat. "Byl jsem rozhodnutý, že nikam nepojedu a dám si koleno do pořádku."

Diagnóza Hejdukových potížích nejdříve zněla naštípnutý meniskus. Jenže se ukázalo, že je poškozená i chrupavka. "Bylo to trošku komplikovanější, než se původně předpokládalo. Byl jsem hrozně rád, že se koleno otevřelo hned. Teď mám do nové sezóny dost času," uvedl Hejduk. Koleno ho zlobilo již pár let, ale až v poslední době to bylo neúnosné.

Operace trvala hodinu

Po zisku titulu si Hejduk čtyři dny užíval oslav se spoluhráči a v pátek odjel do Olomouce, kde ho vyhlášený ortoped Radomír Holibka operoval. "Trvalo to hodinu. V pondělí mě pustili z nemocnice domů," popsal devětadvacetiletý kanonýr. Zákrok ani nemusel konzultovat se svým americkým klubem. "Jen můj agent Jirka Crha generálního manažera Lacroixe informoval, že jsem to podstoupil, není to nic vážného a budu na sezónu v pohodě."

Nejlepší kanonýr NHL z roku 2003 odmítl, že by musel play off odehrát se sebezapřením. "Nebylo to tak hrozné, ale občas mi koleno oteklo nebo jsem ho cítil. Asi nějak moc to můj výkon neovlivnilo," tvrdil Hejduk. Byl však rád, že finále skončilo už po čtyřech zápasech. Mohl slavit a ulevil bolavému místu. "Ale já jsem byl rozhodnutý, že půjdu hned po sezóně na operaci, i kdybychom vypadli ve čtvrtfinále."

V Pardubicích si chtěl splnit klukovský sen a získat klubový titul. Světový šampionát by považoval už za velké riziko. "Kdyby se to zhoršilo, možná bych musel na operaci okamžitě. Chtěl jsem sezónu dohrát v Pardubicích a podařilo se mi to. Vyhráli jsme titul, takže to bylo skvělé," řekl Hejduk. Z nejúdernějšího tria extraligy, které v základní části obsadilo čelo kanadského bodování, tak v Rakousku nebude nikdo. O Michala Mikesku a Jana Bulise kouč Vladimír Růžička nestál.

O zákroku vědělo vedle rodiny jen několik spoluhráčů

O plánovaném zákroku vědělo vedle rodiny jen několik spoluhráčů z Pardubic. Nešlo však prý o žádné utajování před soupeři. "Jen jsem nikomu nic neříkal. Nikdo se mě neptal a nebylo potřeba to ventilovat," uvedl Hejduk. V NHL je mlžení v otázce zdravotních potíží běžnou věcí. I olympijský vítěz z Nagana s tím má zkušenosti. "Asi před dvěma nebo třemi roky jsem měl v Coloradu potíže s břišním svalem a tajili jsme to."

Právě do Denveru, kde Colorado Avalanche působí, si plánoval dovolenou. Jenže z návštěvy jeho zámořského sídla sešlo. "Nikam nejedeme. Budu muset být v Čechách a chodit na kontroly. Prakticky nemohu nic dělat, ani řídit," řekl Hejduk. Vedle patnáctiměsíčních dvojčat Marka a Davida má jeho žena Zlatuše o další starost navíc. "Manželka má teď vlastně třetí dítě. Možná má se mnou více práce než s kluky," smál se Hejduk.

Doufá, že do zámoří odcestuje na podzim k přípravě na nový ročník NHL. Hejduk věří, že po neúspěšných jednáních mezi NHL a NHLPA o nové kolektivní smlouvě se prestižní soutěž po roční pauze opět rozběhne. "Jsem optimista," dodal.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín