Hlavní obsah

Sparťané si užili zápas rekordů. Teď chtějí uspět v play off

Hokejová Sparta v úterním 46. kole extraligy proti Kladnu zažila zápas rekordů. Gólman Tomáš Pöpperle vychytal 11. nulu v základní části a vyrovnal rekord Romana Málka. Dvojice Petr Ton a Jaroslav Hlinka se posunula na první místa historických tabulek klubu. A navíc si Sparta s předstihem zajistila Prezidentský pohár pro vítěze dlouhodobé části.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Útočník Sparty Jaroslav Hlinka (vpravo) převzal z rukou předsedy představenstva Petra Břízy (vlevo) ocenění pro nejlepšího nahrávače v historii klubu.

Článek
Fotogalerie

"Je toho na jeden zápas docela dost," smál se Jaroslav Hlinka, s 349 asistencemi nejlepší nahrávač v historii holešovického klubu. "A to jsme ještě před zápasem dostali dresy za šest set startů za Spartu," připomněl, že společně s Tonem už v holešovickém klubu začali kroutit sedmou stovku utkání.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

"Je ale dobře, že jsme to všechno spláchli v jednom zápase," uvedl po vítězství 6:0. "Bylo to nádherný a užili jsme si to. Teď už jen, jestli Pepis (Pöpperle) překoná rekord v počtu nul, a dál už nás čeká jen play off. Je dobře, že rekordy máme za sebou a můžeme se soustředit jen na tým a týmový úspěch."

Puk si rozdělili

Puk, kterým Petr Ton po Hlinkově přihrávce zvýšil na 5:0 a poslal oba hráče do čela historických tabulek, si v kabině hned po zápase oba hokejisté rozdělili na dvě poloviny. A Jaroslav Hlinka přiznal, že o tom, že oba své rekordy překonají v jednom utkání, přemýšlel. "Říkal jsem si před zápasem, že když všechno půjde dobře, tak se to může povést," uvedl Hlinka.

Sparta šla v první třetině do čtyřbrankového vedení. "Zápas se pro nás vyvíjel perfektně, já jsem se cítil dobře. Pak už jsem opravdu myslel na to, že místo střely budu volit přihrávku, protože jsme si to v dnešním zápase mohli dovolit," přiznal.

Rekordní branka nakonec padla s notnou dávkou štěstí, puk se Hlinkovi podle jeho slov možná i odrazil na hokejku Petra Tona od brusle. "Myslím, že to tak asi mělo být," s úsměvem komentoval netradiční hokejovou akci. "Je klidně možné, že kdybych to dneska Toňákovi nahrál někde do prázdné branky, tak by to pravděpodobně minul. Je to sice taková přihrávka nepřihrávka, ale počítá se to. Jsem rád, že to padlo a že už se skutečně můžeme koncentrovat jen na zápasy, které máme před sebou."

Překonal švagra, rekord zůstane v rodině

Hlinka v historické tabulce nahrávačů překonal Davida Výborného, takže rekord zůstane de facto v rodině. Oba hráči jsou totiž švagři. "Jsem hrdý, že jsem překonal zrovna Vejbu. Byl to můj vzor a hodně jsem se od něj naučil. Když já jsem začínal, tak on už byl hotový hráč, i když je jenom o dva roky starší než já," doplnil aktuálně druhý nejproduktivnější hráč extraligy. "Je fajn být v něčem na chvíli první. V kabině ale máme spoustu mladých a šikovných kluků, kteří nás brzy překonají."

Ton překonal dosavadní rekord Richarda Žemličky a má už 566 kanadských bodů v dresu Sparty. "Věřím, že na to naváže týmový úspěch. Když nepřijde úspěch týmu, tak to pro jednotlivce nemá takovou cenu," prohlásil čtyřicetiletý kanonýr.

Milník proti klubu, v němž hokejově vyrostl

"Ta situace, která té brance předcházela, byla trošku směšná, ale na druhou stranu jsem za to rád. Byla to Jardova netypická přihrávka, můj netypický gól," usmíval se rekordman, který do Sparty přišel v roce 2003. "Vážím si toho, ale všechno mi dojde asi později, nějaké to dojetí a přemýšlení. Tyhle milníky člověk hodnotí spíš po sezóně."

Ton nechce osobní statistiky přeceňovat. "Už jsem byl vítěz kanadského bodování, vyhrál jsem titul extraligového střelce a pak nepřišel úspěch týmu. A když nepřijde úspěch týmu, tak to pro jednotlivce nemá takovou váhu," zopakoval kladenský odchovanec.

Reklama

Související témata: