Hlavní obsah

Zlínští hokejisté testují senzory na nárazy do hlavy i sílu střel

Zlín

Zlínští hokejisté jako jediní v republice i Evropě testují senzory a technologie, které měří a vyhodnocují intenzitu nárazů do hlav hráčů a rychlost i techniku střely. Hráči senzory vážící několik gramů, které jsou umístěné na helmě a v hokejkách, testovali zatím ve třech extraligových utkáních a při trénincích. Výhledově se budou testovat i další senzory, které budou monitorovat pohyb hráče na ledu, řekl dnes ve Zlíně novinářům Jakub Takáč ze společnosti iTouch Apple Premium Reseller, která s klubem na projektu spolupracuje.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Hokejový klub PSG Zlín představil testování pokročilých technologií během extraligových zápasů.

Článek

Senzor na helmě snímá přetížení při nárazu, dokáže vyhodnotit nebezpečnou hranici, kdy dochází k otřesu mozku. Informaci předá do tabletu, který má trenér. "Senzor detekuje náraz, řekne velikost nárazu, směr. Podle toho to trenér nebo asistent může vyhodnotit a určit, zda je hráč způsobilý hrát, nebo by ho měl posadit a vyšetřit," uvedl Takáč. Loni bylo podle jeho slov v NHL diagnostikováno 559 otřesů mozku, 529 z nich bylo rozpoznáno pozdě.

Ve zlínském klubu senzor testoval například obránce Petr Zámorský, který dříve utrpěl zranění hlavy. "Záměrně to dostal on, abychom ho sledovali, je to klíčový hráč, blíží se play off," podotkl sportovní manažer PSG Zlín Jiří Šolc.

Využití hlavně pro mládež

Senzor umístěný v horní části hole shromažďuje data o střele hráče, měří rychlost puku i hole, akceleraci puku a jeho rotaci. Využití by podle trenéra Beranů Rostislava Vlacha mohl mít zejména v mládežnických kategoriích. "U mládežníků by se na tom mohlo pracovat, technika střely, respektive tvrdost by se mohla zlepšit. U mužů je už na techniku střely pozdě," řekl ČTK a Českému rozhlasu Vlach. Nejvyšší rychlost střely v zápase naměřil senzor obránci Jiřímu Marušákovi, a to 141,8 kilometru v hodině.

Zanedlouho by klub měl testovat i aplikaci, která bude monitorovat pohyb hráče, délku jeho pobytu na ledě, jaké má zrychlení a další parametry. Moderní techniku chce trenér využít i při sledování zdravotního stavu a kondice při letní přípravě.

Společnost iTouch Apple Premium Reseller se podílí na vývoji technologií a senzorů, výsledky měření zasílá vývojářům do Kanady. "Jsme na začátku, sbíráme data, učíme se je vyhodnocovat a pracovat s nimi, aby byla použitelná pro hráče a trenéry. Pořádáme workshopy pro trenéry, aby se učili práci s iPady, aby to nebyla jen hračka, ale pomáhala analyzovat trénink i zápas," uvedl jednatel společnosti Jan Kučeřík. Podle Vlacha se zatím využívání iPadů osvědčilo.

Reklama

Související témata:
  1 : 2 Pardubice - Třinec 1 : 2 dohráno
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Kladno - Vsetín zítra 17 : 00
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  Pardubice - Třinec zítra 18 : 00
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec