Hlavní obsah

Ton zlepšil maximum už na 35 gólů a má jasno: Letos se Prezidentského poháru nikdo ze sparťanů nedotkne

Praha

Přesně po dvou letech dostali hokejisté Sparty znovu Prezidentský pohár pro vítěze základní části extraligy a tentokrát už všichni respektovali pověru, že dotknutí se trofeje přináší smůlu v play off. Sami už s tím mají neblahou zkušenost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mužstvo Sparty Praha dostalo Prezidentský pohár za vyhranou základní část extraligy. Pohár převzal Jiři Holeček, bývalý vynikajicí brankář.

Článek

V sezóně 2011/12 tehdejší sparťanský kapitán Michal Broš k červenému koberci pro pohár přijel a zvedl ho nad hlavu. Přitom nikdo před ním ani po něm to v extralize neudělal. Všichni ctili rituál z NHL, kde má nedotknutí se poháru před vrcholem sezóny dlouhou tradici. „Na tohle absolutně nevěřím," vykládal tehdy Broš. O tři týdny později Sparta ale nečekaně vypadla už ve čtvrtfinále play off s Brnem...

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

V úterý večer tak předávání Prezidentského poháru při posledním domácím vystoupení sparťanů v základní části vypadalo úplně jinak. „Všichni jsme si dobře pamatovali, jak to s námi dopadlo minule, když jsme šli tradici navzdory, takže logicky jsme řekli, že letos se nikdo nedotkne." Z rukou ředitele extraligy Josefa Řezníčka si ho totiž přišla převzít klubová legenda Jiří Holeček. „Vybrali jsme ho jako patrona letošní sezóny," uvedl mluvčí Tomáš Zetek s tím, že hráči i realizační tým Sparty dali od poháru ruce pryč.

Nechali se u něj jen vyfotit. Interní týmovou dohodu jasně dokumentoval asistent Zdeněk Moták, když s úsměvem a jasným posunkem rukama směrem od trofeje odmítl Holečkovu prosbu, zda by velikánovi historie českého hokeje s pohárem z ledu nepomohl. Dvaadvacetikilová trofej přitom dala bývalému brankáři, který za tři týdny slaví už 70. narozeniny, pořádně zabrat a sotva ji unesl.

„My jsme se s klukama v šatně dohodli, že na pohár prostě sahat nebudeme. Možná to může někdo brát jen jako pověru, ale bylo to jednoznačné týmové rozhodnutí," uvedl kapitán Tomáš Rolinek,  který kvůli svalovému zranění do souboje s Kometou nezasáhl.

Nepomohlo ani střídání gólmanů

Při jasném vítězství 7:0 nechytal ani Tomáš Pöpperle, náhradník Filip Novotný přesto s dvaadvaceti zásahy udržel čisté konto: „Doma jsem se dostal do branky letos vůbec poprvé, kluci mně hodně pomohli a u dvou tyček jsem měl i štěstí."

Sparta jasně dominovala, Petr Ton otevřel skóre po 42 vteřinách hry a nejtěžší prohru Brna v sezóně neodvrátilo ani střídání brankářů po třetím obdrženém gólu. „Docela nám to sedlo, byi jsme po olympijské pauze docela hladoví po hokeji. Na pohár se přišlo kouknout hodně lidí, chtěli jsme je pobavit," mínil útočník, který si v předposlední minutě 35. gólem zlepšil extraligové maximum.

„Člověk si před sebe staví různé mety a je rád, když je překonává," svěřil se elitní střelec, jenž nasázel v dresu Sparty už rekordních 289 branek. „Je to pro mne sezóná plná zápisů do dějin, rád bych ji ale zakončil týmovým úspěchem, který by předčil všechny individuální počiny," mínil Ton.

Lídr tabulky vyhrál posledních pět utkání na vlastním ledě při celkovém skóre 30:1, teď ale míří třikrát ven. Poslední kolo sice bude zase hrát jako domácí tým, jenže v Pardubicích. Holešovickou halu totiž obsadí Lev na utkání play off KHL.

Reklama