Hlavní obsah

Lašák vychytal svůj někdejší klub a pozvedl liberecké šance na předkolo play off

Liberec

Hned čtyři olympijští navrátilci ze stejného počtu zemí se představili v přímém souboji dvou adeptů předkola play off hokejové Tipsport extraligy v Liberci. Spokojenější nakonec byli domácí útočníci Petr Nedvěd a Lotyš Koba Jass, pardubičtí obránci Slovinec Blaž Gregorc a Slovák Marek Ďaloga, měli důvod ke smutku. Bílí Tygři vyhráli 4:1 a hrdinou zápasu se stal jejich brankář Ján Lašák, pro něhož to byl pikantní duel.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Liberce Ján Lašák jásá po výhře nad Pardubicemi.

Článek

Slovenský gólman poprvé od příchodu pod Ještěd nastoupil proti svému někdejšímu klubu, s nímž v roce 2005 vybojoval extraligový titul a o dva roky později stříbro. „I když jsem z Pardubic pryč už pět let, mám tam pořád známé, ale tentokrát musely jít přátelské vazby stranou. S výsledkem jsem stoprocentně spokojen. A nedělám rozdíly mezi tím, jestli zvítězíme o gól nebo o tři. Mám radost z toho, že jsme hráli dobrý a poctivý hokej. Rozhodly naše trefy v oslabení a pak v přesilovce, které jsme zvládli na výbornou," líčil Lašák, jemuž chybělo málo minut k tomu, aby podruhé v řadě udržel v extralize čisté konto.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

„Uvědomil jsem si rýsující se nulu s blížícím se koncem zápasu. Ale nijak jsem se k tomu neupínal. Říkal jsem si, že buď to vyjde, nebo ne. Hlavní jsou tři body. Inkasoval jsem až v závěru a neměl jsem důvod se stresovat. Věřil jsem klukům, že zápas zvládneme s jistotou, což se potvrdilo. Posílili jsme si naděje na pozici do desátého místa v tabulce, což je nejdůležitější," poznamenal liberecký brankář.

Hostům scházeli Petr Sýkora, Somík, Píša. „Věděli jsme, že nebudou hrát. Jsou to klíčoví hráči a zřejmě by byli na ledě při více než minutu trvající pardubické přesilovce pěti proti třem. Možná by to vypadalo jinak, vyvinuli by asi velký tlak. Ale brali jsme to tak, že tam nejsou, a hlavně jsme se soustředili na vlastní výkon," přemítal Lašák.

Bartek chyběl naposledy

Liberec postrádal distancovaného kanonýra Barteka, který už příště ale bude k dispozici. „I bez něj jsme už několikrát vyhráli, takže se musí znovu poprat o místo v sestavě jako každý z nás," usmál se gólman při zmínce o svém krajanovi.

Dvěma góly se na vítězství Liberce podílel agilní útočník Petr Vampola. „Konečně jsme se herně prosadili při vědomí, že už jde o hodně. Na obě branky jsem dostal krásné přihrávky, nejprve od Médi (Nedvěda) a pak od Tomáše Filippiho," uvedl střelec.

Zklamaný byl autor jediného pardubického gólu Tomáš Zohorna. „Prohrávali jsme osobní souboje a soupeř utekl až na čtyřgólový rozdíl, na který jsme už nestačili razantněji odpovědět," klopil zrak hostující útočník.

Reklama