Hlavní obsah

Zůstaň doma, nejezdi, dobírali si ho. Bednář ale před bitvou o vše hlásí návrat. Nejsem ufňukánek, říká

Praha

Poslední dva zápasy kvůli střevním potížím musel vynechat, na páteční klíčový zápas s Litvínovem o postup do předkola už však bude Jaroslav Bednář hokejové Slavii k dispozici. Pro Pražany je návrat jejich nejproduktivnějšího hráče velkou vzpruhou. I když, po výhrách nad vedoucí Spartou a Karlovými Vary si Bednáře spoluhráči dobírali, ať radši dál zůstane doma...

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hokejový útočník Jaroslav Bednář na tréninku Slavie.

Článek

Máte toho po hodinovém tréninku dost?

Když od soboty pořádně nejíš, samozřejmě to cítíš. Ale nevymlouvám se na to, koukám se jen na zápas s Litvínovem, který je pro nás jako sedmým finálovým.

Co přesně vás skolilo?

Sám nevím, nejspíš jsem chytnul nějakou virózu. Musím zavolat doktorovi, aby se na mě ještě podíval.

Teď už se cítíte v pohodě?

Nechci se o té nemoci bavit, vždyť viróza potká každého člověka. Pojďme se bavit o hokeji. Jsem tu od toho, abych ho hrál a ne abych si stěžoval na nemoc. Lidi, kteří chodí do práce, jsou taky někdy nemocní a musí s tím nějak žít. Ježíšikriste, pak si o mně budou číst, jak se bavím o své nemoci, a budu jako největší ufňukánek...

Jak jste z domova zápasy proti Spartě a Karlovým Varům prožíval? Bylo to psychicky náročnější, než být přímo na ledě?

Mně fakt nebylo vůbec dobře, nohy mě bolely víc než po zápase, takže jsem se doma díval jen na on-line přenos na internetu. Ale byl jsem nadšený, jak mužstvo šlapalo, protože se nenašel jediný hráč, který by vypustil střídání. Když člověk nemůže hrát, je to fakt hrozné. Ale tentokrát jsem byl v klidu až do konce, podle nasazení kluků jsem věděl, že by to mohlo dopadnout.

Překvapilo vás, jak spoluhráči náročnou situaci zvládli?

Kluci za to vzali, odfárali to sami. Moc mě těší, že mužstvo vyhrávalo beze mě, a hlavně předvádělo výborný hokej. To je pro mě povzbuzující. Možná už mě tady ani nepotřebují, třeba si ještě odpočinu (směje se).

Dobírali si vás v týmu?

No jasně, to je vždycky. Po zápase se Spartou mi kluci říkali: ´Zůstaň doma, už ani nejezdi.´

Dokázal jste si tři kola před koncem základní části, kdy jste na Litvínov ztráceli už pět bodů, představit, že před posledním kolem budou šance obou týmů padesát na padesát?

Řekl bych, že se teď procenta přiklánějí spíš k naší straně. Psychicky jsme určitě ve výhodě. Když jsme ve 49. kole doma prohráli s Třincem, šanci už jsem viděl jen jako teoretickou. A vidíš, ve sportu se může stát úplně všechno. Máme to ve svých rukách a je jen na nás, jestli play off urveme.

Máte zápasy, kdy jde o všechno, hodně rád?

Samozřejmě! Když se o něco hraje, je to pro mě úplně nejvíc. Čím se sezóna blíží ke svému vrcholu, tím větší jsou emoce a hlad po vítězství.

Jaký hokej očekáváte, že se v pátek bude hrát?

S velkým nasazením. A myslím, že bude hodně vyloučených, protože emoce budou pracovat, hraje se úplně o všechno. Hlavně první třetina se odehraje v obrovském tempu. Čekám hrozně těžký zápas. Litvínov jsem viděl ve Vítkovicích a hrozně se mi líbilo, jak hrál. Na to, že v první třetině dostal dva góly, tak hrál až do konce a poslední třetinu dominoval.

Co by tedy mělo na Litvínov platit?

Jde o to, jestli odehrajeme hokej, který umíme hrát, nebo hokej, který si myslíme, že umíme hrát. V tom je obrovský rozdíl. Když budeme hrát stejně, jak to kluci předvedli proti Spartě, nemám vůbec žádnou obavu. S bojovným a agresivním hokejem zaručuju výhru.

Slávistické vedení stanovilo cenu vstupenek od 50 korun. Věříte, že na to fanoušci uslyší a bude se hrát před slušnou kulisou?

Posledně když klub dal vstupné za dvacku, tak přišlo plno a dostali jsme od Třince rychtu. (směje se) Ne vážně, přejeme si, aby dorazilo hodně lidí, a jsem rád, že klub pro to dělá maximum. Přeci jenom se u nás hraje líp, když je v hale víc lidí než jen tři tisícovky, které se tam ztratí. Fanoušek tě žene dopředu.

Koukáte se už i dál? Třeba na předkolo nebo dokonce na čtvrtfinále, kde byste narazili na Spartu?

To by bylo dobrý! Jak pro diváka, tak pro nás. Moc bych si přál postoupit z předkola a jít z osmého místa na Spartu. Protože ona je pro nás maximální soupeř, který nás nejvíc nabudí a vyhecuje. Věřím, že je to soupeř, se kterým bychom mohli odehrát nejlepší sérii. Ale to je čistě můj názor.

Vede vás k němu právě nedělní vzájemný zápas, ve kterém jste rivala v prodloužení zdolali?

Přesně tak. Když bychom podobný výkon zopakovali, dá se proti nim hrát. Všechno je to o koncentrovanosti, proti takhle kvalitním a zkušeným hráčům, jaké Sparta má, nesmíš na ledě dělat pí...

Reklama