Hlavní obsah

Že můžu potopit svůj Litvínov? Takhle to nevnímám, vždyť už dvacet let žiju v Praze, říká Růžička

Jan ŠkvorSport.cz

V Litvínově začínal s hokejem ještě v předškolním věku, prošel všemi jeho mládežnickými kategoriemi, v dresu Chemiků rovněž poprvé nakoukl do nejvyšší soutěže, tehdy ještě československé, a svůj debut hned okořenil vstřeleným gólem. Teď se Vladimír Růžička Severočechům postaví na lavičce pražské Slavie v zápase o všechno. Vítěz jde do předkola play off, poraženého čeká vlastně jen z povinnosti skupina o udržení. Potopí Růžička svůj mateřský klub?

Foto: Petr Eret, ČTK

Trenér hokejistů Slavie Praha Vladimír Růžička.

Článek

„Pikantní zápas to sice je, ale už jsem to takhle přestal vnímat. Sice z Litvínova (hokejově) pocházím, už dvacet let ale žiju v Praze," tvrdí padesátiletý rodák z Mostu před ostře sledovaným zápasem. „Moc dobře si uvědomujeme, co je ve hře. Nebude to jednoduché. Určitou nervozitu sice pociťuju před každým zápasem, ale tyhle zápasy jsou ze všeho nejlepší," říká Růžička.

Tři kola před koncem základní části už byla Slavia prakticky odepsaná. Na desátý Litvínov ztrácela pět bodů a naděje na postup do předkola mizela v dáli. „Nemá cenu si nic nalhávat, už jsme si mysleli, že si to Litvínov pohlídá. Jenže když doma zaváhal s Kladnem, otevřela se nám obrovská šance, tak proč ji nezkusit využít," přál by si kouč červenobílých navázat na dvě poslední výhry se Spartou a Karlovými Vary.

Jenže dobře ví, že jeho svěřence nečeká jednoduchý úkol. Litvínov sice venku prohrál desetkrát v řadě a z posledních tří zápasů nevytěžil jediný bod, Slavii ale v sezóně už dvakrát dokázal porazit.

Mužstvo jede, do sestavy nechce zasahovat

„Výhrou nad Vary jsme sice udělali jeden krok, na to abychom se ale dostali do předkola, je potřeba i ten druhý. Nekoukám proto, kdo je na koni, neřeším, kdo je a není favorit. Mám jediný úkol - připravit mužstvo na co nejlepší výkon a vyhrát. Hrát totiž skupinu o udržení je skoro o ničem. Z naší strany by šlo o to zápasy víceméně jenom nějakým způsobem odehrát," poukazuje Růžička na skutečnost, že slávisté už do baráže stejně spadnout nemůžou, jelikož mají na Chomutov i Kladno dostatečný bodový náskok.

Do sestavy se po dvou zápasech vrátí nejproduktivnější hráč sešívaných Jaroslav Bednář, který vyléčil střevní problémy. S týmem už trénovali i obránce Pavel Kolařík a útočníci Dávid Skokan s Vladimírem Růžičkou mladším, Růžička senior ale ani jednoho z nich nejspíš proti Litvínovu nenasadí. „Nechci do sestavy zasahovat, mužstvo teď jede. Všichni čtyři dny netrénovali a my potřebujeme hráče, kteří jsou zdraví na sto procent," vysvětluje.

Růžička očekává velkou návštěvu

„Po dvou výhrách je vidět, že si mužstvo víc věří, ale zase se nesmíme ukolébat. Může rozhodnout jedna dvě chyby a bude hotovo," předpovídá Růžička a doufá, že Slavii za vítězstvím doženou i její fanoušci. Klub totiž ve středu oznámil, že vstupenky do čtvrtého patra libeňské O2 areny pořídí diváci jen za padesát korun.

„Klub zaujal perfektní stanovisko. Vypadá to, že zájem je veliký, protože mi všichni volají, že chtějí lístky. Necháme se překvapit, kolik lidí přijde. Ale hrát v kulise, jako třeba se Spartou, je krása. Úplně něco jiného, než hrát před dvěma a půl tisícovkami diváků," říká Růžička.

Který tým si zajistí v přímém souboji účast v předkole play off?
Slavia Praha
60 %
Litvínov
40 %
Celkem hlasovalo 1909 čtenářů.

Reklama