Hlavní obsah

Tohle nebyla Sparta. Báli jsme se a poznali sílu hlavy, přiznával Ton triumfu navzdory

Praha

Úlohu favorita na úvod čtvrtfinálové série potvrdili, proti Vítkovicím se ale hokejisté Sparty na výhru nadřeli možná víc, než před zápasem očekávali. Holešovičtí po triumfu 3:2 přiznávali, že v závěrečné desetiminutovce se báli, aby Ostravané ze svého tlaku nedosáhli na vyrovnání. „Věděli jsme, že bychom měli vyhrát, když hrajeme doma. Což nás trochu svazovalo,“ potvrzoval obránce Karel Pilař.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Petr Ton ze Sparty dává gól brankáři Vítkovic Filipu Šindelářovi.

Článek

„Tohle jsme nebyli my, nehráli jsme svůj hokej, prostě to nebylo ono. Chyběla nám jiskra a lehkost," pokračoval Pilař. Přitom Pražané začali na výbornou, už ve čtvrté minutě šli právě Pilařovou zásluhou do vedení, a přestože Ostravané ještě v první třetině srovnali, domácí dál diktovali tempo hry.

„Právě brzký gól zápas hodně ovlivnil. Dát ho my, Sparta by byla víc pod tlakem. Takhle byla spokojená a hrála to, co chtěla," říkal vítkovický gólman Filip Šindelář, jehož mrzela ještě situace z poloviny utkání. To na něj za stavu 2:1 pro domácí najížděl kanonýr Petr Ton. A sólový únik proměnil.

Šindelář přiznal, že ho Ton dostal

„Čekal jsem, že tradičně zkusí kličku do bekhendu, jenže on mě dostal přesně tam, kam chtěl," litoval Šindelář, že nedokázal odhadnout Tonovo zakončení. „Jelikož jsem jel víc zprava, chtěl jsem vystřelit, nebo jít do forhendové kličky. Všimnul jsem si ale, že brankář zvednul hokejku, tak mi z krátké kličky přišlo automatické vystřelit mezi betony," popisoval sparťanský forvard trefu na 3:1, kterou ukončil svůj čtyřzápasový gólový půst.

Po ní se zdálo, že domácí neochvějně míří za první výhrou v sérii. Jenže ve třetí třetině se zatáhli, čehož Vítkovice využily. Svačina snížil na 2:3 a hosté sahali i po vyrovnání. „Hodně jsme se zatáhli, pomaleji přistupovali k hráčům, bylo to takové statické. Bylo vidět, že jsme dlouho nehráli, byli jsme příliš pasivní. Sil jsme sice měli dost, ale aktivita opadla. Je vidět, co dělá hlava. Přiznávám, že jsme se o výsledek báli," říkal upřímně Ton.

Pilař cítil úlevu

A částečně to bral jako svou vinu. V závěru druhé třetiny totiž během pár vteřin spálil dvě stoprocentní příležitosti. „Mohli jsme Vítkovice definitivně dostat do kolen, protože odskočit v takovémto zápase o tři góly, by bylo rozhodující. Nic mě neomlouvá, je to stejná chybička, jako když bek za stavu 2:3 nevyhodí z obranného pásma puk."

Přesto ale v Tonovi nakonec pochopitelně převažovala spokojenost. Sparta poprvé v sezóně zdolala Vítkovice před vlastními fanoušky a rovněž poprvé od ročníku 2008/09 vykročila do čtvrtfinálové série vítězně. „Teď už ale myslím na středeční druhý zápas. Musíme se soustředit na sebe a navázat na hru, která nás zdobila v prvních dvou třetinách. Proč totiž měnit něco, co funguje?" pokládal řečnickou otázku.

„Cítím úlevu, že jsme první krok zvládli. Dál bych už o prvním zápase nemluvil, protože vedeme 1:0, což je pořád lepší než 0:1 prohrávat. Snad to z nás spadne a už budeme hrát jenom líp," uzavíral Karel Pilař.

Dokáže Sparta ve středu vyhrát i druhý vzájemný zápas na domácí půdě?
Ano
60,2 %
Ne
39,8 %
Celkem hlasovalo 3766 čtenářů.

Reklama

Související témata: