Hlavní obsah

Slavia dluží svým hráčům peníze! Ti už se s žádostí o pomoc obrátili na svou asociaci

Jan ŠkvorSport.cz

V hokejovém zákulisí se o tom šušká už delší dobu, teď celá záležitost vyplavala i na povrch. Hokejová Slavia dluží některým svým hráčům výplaty. Postižení se se svým problémem obrátili na Českou asociaci hokejistů (CAIHP), od které si slibují, že jim pomůže sjednat nápravu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté pražské Slavie po posledním soutěžním utkání sezóny.

Článek

„Dluhy teď vyčíslujeme, potřebujeme přesně vědět, kolik a za jakou dobu se hráčům dluží. Abychom měli jasno, jestli jde o řády dnů, týdnů či měsíců," přiznal předseda CAIHP Marek Černošek, bývalý hokejový reprezentant, který ještě v aktuální sezóně oblékal dres Kladna. Přesný počet hráčů, kterým sešívaní dluží, prozrazovat nechtěl, nejedná se však jen o jeden případ.

Černošek už se na vedení slávistického klubu obrátil. „Chceme to vyřešit po dobrém a dohodnout se. Slavii jsme požádali, aby se k věci postavila čelem a své závazky vyplývající ze smluv splnila. Na určitých krocích, už jsme dohodnuti. Tak doufejme, že Slavia svůj slib splní a další kroky nebudou potřeba," věří Černošek.

Co by však nastalo, pokud by se vedení sešívaných k uhrazení závazků vůči svým zaměstnancům nemělo? „Prvním krokem v případě vymáhání peněz by byla smírčí komise Českého svazu ledního hokeje. Jejímu šéfovi (a zároveň řediteli extraligy) Pepovi Řezníčkovi už jsem předložil podnět. Vše by už bylo v kompetenci svazu, který má nastavená pravidla."

Vymáhání peněz po klubu řeší asociace poprvé

A Černošek je přesvědčen, že tam by Slavia byla bez šance na úspěch. „Smírčí komise nemůže rozhodnout v neprospěch hráčů. Jinak by totiž svaz porušil veškeré etické a právní věci. Ve spisu je jasně napsané, že se neuhrazením výplaty porušuje smlouva," říká Černošek.

CAIHP během svého ročního působení řešila už několik případů, kdy si hráči stěžovali na chování svého klubu. V probíhajícím ročníku to byl třeba Tomáš Divíšek, kterého Chomutov vyřadil ze svého kádru a zakázal mu zúčastňovat se i tréninků. CAIHP se za pomoci svých právníků podařilo Divíška ze smlouvy vyvázat a čtyřiatřicetiletý forvard nakonec zamířil do Sparty.

Teď však CAIHP v souvislosti s hráči Slavie řeší poprvé případ, kdy z klubu vymáhá dlužné peníze. „Zkušenost s tím ještě nemáme, ale věřím, že se budeme schopni dohodnout. V opačném případě by to nebyla dobrá reklama ani pro klub ani pro extraligu," uvědomuje si Černošek a doufá, že k dohodě dojde podstatně dříve než 31. srpna. To je totiž den, do kterého musejí kluby uhradit své závazky z poslední sezóny, aby se mohly ucházet pro extraligovou licenci pro nadcházející sezónu.

Majitelé Slavie se tvářili zaskočeni skutečností, že představitelé hráčské asociace vytahují interní záležitosti klubu takto veřejně. „Hráči přece dobře ví, že jejich platy jsou v řešení, byli o tom dostatečně předem informováni. Dostanou zaplaceny dlužné částky z akcionářské půjčky, ale fakticky tomu musí předcházet rozhodnutí valné hromady HC Slavia, která je dávno svolaná. Takže vše je otázka zhruba 2 týdnů a vůbec nechápu, proč zvolili tento postup," řekl předseda představenstva Richard Benýšek a dodal, že celé jednání vnímá jako vydírání.

Reklama

Související témata: