Hlavní obsah

Brněnský Kováčik se bál, že ho přizabijí spoluhráči. Pak ho málem zabil sparťan Kubát

Praha

V základní části letošního ročníku extraligy vstřelil tři branky, ve vyřazovacích bojích na trefu čekal. Až do středy. A byl to právě obránce Brna Jozef Kováčik, který vítězným gólem rozhodl premiérové semifinále proti Spartě. „Konečně jsem se v play off zapsal mezi střelce i já,“ ulevilo se slovenskému hokejistovi po zásahu z 35. minuty. Jenže krátce poté mu příliš do smíchu už nebylo.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jozef Kováčik (zády uprostřed) se raduje z třetího gólu, vpravo je jeho spoluhráč z Komety Michal Kempný. Vlevo je sparťanský brankář Tomáš Pöpperle, druhý zleva Vladimír Sičák.

Článek

Když za stavu 2:1 pro Kometu obdržel Kováčik při přečíslení dvou na jednoho puk od Káni, hned mu hlavou blesknul moment ze zápasu v Holešovicích z konce základní části. Tehdy čtyřiatřicetiletý zadák sám před gólmanem Novotným neuspěl, protože se rozhodl pro střelu.

„On se perfektně přesunul a chytil mi to," vzpomněl si na duel, v němž Kometa utrpěla debakl 0:7. „Proto jsem teď byl napevno rozhodnutý, že budu zakončovat do protisměru a zasouvat puk do prázdné branky," popisoval své myšlenky Kováčik a jeho záměr mu vyšel dokonale. Nečekané hození kotouče do bekhendu Pöpperleho zmátlo a nestačil zareagovat včas.

„Zaplaťpánbůh, že se to podařilo. Protože tři čtvrtiny kluků v kabině se drželo za hlavu, když jsem to udělal. A asi by mě přizabili, kdybych to nedal," ulevilo se Kováčikovi, jenž však po pár vteřinách zažíval i mnohem nepříjemnější pocity. To jej totiž zasáhl do obličeje puk po dělovce sparťanského obránce Karla Kubáta.

„Musím se přiznat, že takovou ránu jsem nečekal. Málem mě zabil. Naštěstí mě to trefilo celkem dobře, nad ucho. Kdybych ji dostal níž, je asi po mně," tvrdil Kováčik, který otřesený zamířil na střídačku. „Chvíli to bylo nepříjemné, ale pak už jsem byl v pohodě. Trenér nám říkal, ať chytáme puky, které Sparta nahazuje. Tak jsem ho chytil," smál se obránce Komety.

Rolinek: Jako bychom ani nehráli play off

A důvod k úsměvu měl hlavně proto, že Kometě se hned napoprvé podařilo splnit cíl, se kterým do Prahy přijela. Tedy uspět v jednom venkovním zápase. „Ale taky jsme místy měli obrovské štěstí, hlavně ve druhé třetině jsme mohli dostat tři čtyři góly. Jenže nás podržel Marek Čiliak a máme to, co jsme chtěli. Nevěřím ale, že to Spartou ve čtvrtek otřese. Ona má zkušené mužstvo, navíc nehrála špatně."

S tím ale nesouhlasil sparťan Tomáš Rolinek. „Z naší strany to od začátku do konce nebylo vůbec dobré. Nevím, jestli jsme k tomu přistoupili laxně, že se nemůže nic stát a Brno stejně porazíme... Jako bychom nehráli zápas play off, ale základní část. Prostě jsme málo chtěli," sypal si popel na hlavu kapitán Holešovických.

„Teď vidíme, že proti nám stojí silný soupeř a nebude to lehké. Musíme k tomu přistoupit úplně jinak. Ale neklopíme hlavy, ba naopak nás tohle nakopne," věří Rolinek.

Reklama

  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec