Hlavní obsah

Káňa vytáhl starou hokejku a dal životní gól

Tento rok ještě nedal branku, až v neděli večer si Jan Káňa vychutnal první trefu s datem 2014. A k tomu i ránu životní. V čase 74:58 rozštípl brněnský hokejista prodloužení třetího semifinálového duelu se Spartou. O krok blíž k postupu má po výhře 3:2 Kometa.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský obránce Adam Polášek (vlevo) bojuje o puk s brněnským útočníkem Janem Káňou.

Článek

Nula v kolonce letošních gólů Káňu dlouho strašila. „Já se naposled trefil ve Zlíně o Vánocích," zavzpomínal na 26. prosinec. „Snad teď ještě nějaký gól přidám a pomůžu vyhrát tu sérii," líčil šťastný střelec.

V hostující kabině se oproti tomu plížila depresivní nálada. Sparta prošustrovala během 86 vteřin dvoubrankové vedení, do kterého jí vyslali šikula Buchtele a ranař Piskáček. Stav 0:2 se rozplynul ve druhé třetině. „Taková varování už byla v těch předchozích zápasech. Zase jsme se nechali nachytat," smutnil sparťanský brankář Tomáš Pöpperle, na kterého už v základní hrací době šlo přes 40 střel.

I hokejka si Káňovu radost užila

Při klíčovém okamžiku prodloužení před ním sice beci nepropustili puk na branku, ale nehlídaný Káňa měl čas i prostor na ideální zakončení, když se k němu sražený puk dostal. „Útočníci se nejspíš nevrátili, ale to už asi nemá moc cenu rozebírat," mávnul rukou smířený Pöpperle.

To Káňou emoce cloumaly ještě dlouho po zápase, na jehož konci divoce bušil hokejkou do ledu. „Byl jsem šťastný, tak jsem chtěl, aby si to užila i ta hokejka," smál se dvaadvacetiletý útočník. K jeho euforické náladě přispěla i troška alchymie z tajemného světa sportovních rituálů. „Vyměnil jsem hokejky. Vzal jsem si zpátky staré, se kterými jsem hrál celou sezónu. A v nich to bylo! Dostal jsem na play off nové, se kterými mi to právě moc nešlo," přesvědčoval sám sebe Káňa.

Jeho pohotovost dala Kometě v sérii velkou výhodu. Když zvládne i pondělní domácí zápas, bude mít tři pokusy na postup do finále. „Měli bychom rádi Spartu na lopatě. Klidně to může být ještě dlouhá série, ale uděláme všechno, abychom to i podruhé doma zvládli a umlátili to," hecoval Káňa.

Reklama

Související témata: