Hlavní obsah

Sportovní tragédie! Nic v sobě necítím, těžce se smiřuje kouč Sparty Jandač s koncem

Praha

Ve své trenérské kariéře se dočkal už třetího bronzu, po Českých Budějovicích a Pardubicích jej získává i se Spartou. Jenže třetí místo je pro hlavního favorita na zisk mistrovského titulu neúspěch. Kouč Josef Jandač ani napotřetí nedovedl holešovický celek na vrchol, stopku mu v rozhodující sedmé semifinálové bitvě vystavil famózní obrat brněnské Komety.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaní hokejisté Sparty Praha s trenérem Josefem Jandačem.

Článek

Dokážete vůbec popsat, co se teď ve vás odehrává?

Samozřejmě to není žádná životní tragédie, ale sportovní ano. Jsme hrozně zklamaní. Nějak teď v sobě nic necítím.

Sparta letos byla favoritem číslo jedna na zisk titulu. Jde proto o nejbolestivější vyřazení ve vaší kariéře?

Nechci to nikam řadit, každé vypadnutí v play off bolí. Ale s těmi ambicemi, jaké jsme letos se Spartou měli, tak tohle zklamání patří někam nejvýš.

Přitom rozhodující zápas jste rozehráli skvěle, už po necelé minutě a půl jste vedli o dvě branky...

Nástup byl neskutečný, z říše snů, možná nám ale nakonec paradoxně ublížil.

Proč?

Místo toho, aby se Brno položilo, naopak ho to nakoplo. Změnilo hru a šlo po nás. My jsme vyklidili pozice, dali si jeden vlastní gól a dalšími lacinými dostali soupeře do hry. Sedmá utkání jsou hodně o hlavě a ty i teď rozhodly. Jakmile soupeř zápas otočil, byl to pro nás takový knockout.

Čím si kolaps v prostředním dějství, které jste prohráli 0:3, vysvětlujete?

Je pravda, že druhá třetina nás stála sezónu. Nejprve smolný třetí vlastní gól, po kterém jsme byli opaření. Pak jsme inkasovali v oslabení a s mužstvem to zamávalo. Byla to obrovská sprcha. A po pátém gólu to bylo ještě těžší. I když jsme se s tím snažili ve třetí třetině něco udělat a vytížili hráče, kterým se dle našich názorů dařilo nejvíc, už jsme stejně i přes kontaktní gól neměli patřičnou sílu nebo štěstí. Nevím, jak to nazvat.

Bylo složité rozhodnout se od třetí části posadit kanonýra Petra Tona, který se oproti sérii s Vítkovicemi neprosazoval?

Nešlo mu to, tak jsme to prostě hráli bez něj. Neznám ten důvod, proč se mu nedařilo, to je otázka na něj.

Kde se celá série lámala?

Na podrobnější analýzy je teď brzy, ale z mého pohledu rozhodovalo první utkání. Paradoxně totiž bylo nejklidnější a nejjednodušší, ale Brnu jsme ho spoustou hloupých chyb darovali, nahráli jsme mu na tři góly. Samozřejmě že jsme pak nezvládli ani pátý zápas, ale tam klukům, kromě koncovky, těžko co vyčítat. S Kometou jsme v součtu i se základní částí odehráli jedenáct utkání a z toho nás jen třikrát porazila po základní hrací době. Přesto nejdeme dál.

Proč především?

Vítkovice možná byly o něco těžší soupeř, s Brnem jsme ve většině času měli herně navrch. Jsem přesvědčený, že zásadní rozdíl mezi sériemi s Vítkovicemi a Brnem byl ve zlomových momentech. Kdybychom dokázali v semifinále dotáhnout prodloužení a penalty, byl by konec daleko dřív. A v náš prospěch. Jenže tyto disciplíny se teď otočily proti nám.

Reklama

Související témata: