Hlavní obsah

Strýc proti synovci, teď jsou nepřátelé. Ve finálové bitvě půjdou rodinné vazby stranou

Zlín/Brno

Hokejový titul zůstane v rodině. Pokud nezvedne po skončení extraligového play off mistrovský pohár poprvé v kariéře nad hlavu zlínský kapitán Petr Čajánek, bude se ze zlaté medaile radovat jeho synovec Jan Káňa z brněnské Komety. Finálová série startuje už dnes (od 18:20 vysílá ČT Sport).

Foto: Pavel Paprskář, ČTK

Hraje se finále, a tak rodinné vazby půjdou stranou. Zlínský Petr Čajánek (vlevo) svého synovce Jana Káňu z Brna šetřit nebude. A naopak.

Článek

„Nemůžu se dočkat, až to začne. Je pro mě pikantní, že ve finále nastoupím proti klubu, v němž jsem vyrůstal. Teď ale nemůžu myslet na to, že proti mně bude stát strýc a spousta kamarádů. Mými bývalými parťáky z mládežnických celků jsou třeba Holík, Honejsek, Matějíček, Kašík či Zámorský. Oni i Petr jsou však momentálně nepřátelé. Udělám všechno pro to, abych pomohl získat titul pro Kometu," tvrdí odhodlaně dvaadvacetiletý útočník Káňa.

Jeho o šestnáct let starší příbuzný je už také na finálové setkání natěšený. „Jenda by jinak přijel domů do Zlína, až by potřeboval něco vyprat," rýpe Čajánek. „Titul mu nenechám, má na něj ještě dost času. Loni ho u nás vybojoval plzeňský Martin Straka, teď je řada na mně. Kvůli tomu jsem se do české extraligy před třemi roky vracel," připomíná.

Na ledě si prý nic nedarují. „Pár utkání jsme už proti sobě odehráli. Moc jsme se ale nepotkávali. V jednom zápase jsem mu ovšem musel jít trochu důrazněji do těla," vybavuje si Čajánek. Ani Káňa nehodlá kolem strýce uctivě kroužit. „Když se bude motat poblíž, půjdu do něj stejně důrazně jako do ostatních. Žádné ohledy na něj brát nebudu," slibuje.

Kdo přijde se zlatem na krku?

Zatímco v posledních dnech před finále si několik esemesek vyměnili, během finálové série již nic takového neplánují. „To už se člověk musí soustředit jen sám na sebe," ví z dlouholetých zkušeností trojnásobný mistr světa Čajánek.

„Ani já mu už psát určitě nebudu. Budou mi stačit ty průpovídky, co od něj uslyším na ledě," vtipkuje Káňa.

Ve finále se hraje i o to, kdo bude mít v létě při rodinných setkáních navrch. „Byl bych strašně nerad, kdyby si mě mohl dobírat. Snad to budu já, kdo přijde na nějakou sešlost se zlatem na krku," doufá Káňa.

Čajánka trochu mrzí, že se zřejmě už nikdy nesejde se synovcem v jednom mužstvu. „Zahrát si finále ve stejném dresu by mě asi těšilo ještě víc. Jenže když Honza dospíval, byla ve Zlíně v prvním mužstvu velká konkurence. Odešel nejdřív do Vsetína a pak do Brna. Kometa pro něj byla šťastnou volbou. Těší mě, že se mu poslední dobou čím dál víc daří. Přeju mu, aby výkonnostně dál stoupal. Jen teď ve finále ať raději žádné góly nedává," směje se.

Káňa mnohem slavnějšímu útočníkovi kompliment vrací. „Petra si moc považuju za jeho bojovnost, srdnatost a oddanost zlínskému klubu. Rád naslouchám jeho radám. Teď se však bez nich nějakých deset dní obejdu," hodlá na krátký čas přerušit rodinné pouto.

Který hokejový tým získá letos mistrovský titul?
PSG Zlín
55,6 %
Kometa Brno
44,4 %
Celkem hlasovalo 28193 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Extraliga play off 2014

  • Čtvrtfinále

  • Sparta Praha - logo Sparta Praha Vítkovice - logo Vítkovice
    4 : 1
  • Plzeň - logo Plzeň Brno - logo Brno
    2 : 4
  • Třinec - logo Třinec Pardubice - logo Pardubice
    4 : 1
  • Zlín - logo Zlín Hradec Králové - logo Hradec Králové
    4 : 2
  • Semifinále

  • Sparta - logo Sparta Brno - logo Brno
    3 : 4
  • Třinec - logo Třinec Zlín - logo Zlín
    2 : 4
  • Finále

  • Brno - logo Brno Zlín - logo Zlín
    1 : 4