Hlavní obsah

Zlín drží defenzívní školka, která ale pod tlakem hrát umí

Michal OsobaPrávo

Když Jiří Marušák nastoupil v sezóně 1992/1993 poprvé v extralize, nejstaršímu z jeho současných souputníků v obraně Zlína byly dva roky. Při zranění ještě o rok staršího Radima Tesaříka tak teď osmatřicetiletý matador Marušák dohlíží na pětici o generaci mladších parťáků.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Hokejisté Zlína můžou už dnes slavit titul.

Článek

Jenže při pohledu na hru Zlína rozhodně mladí beci nepůsobí jak vyjukaní školáci. Právě defenzíva je pýchou týmu Rostislava Vlacha. Obránci totiž přes svůj mladý věk už stihli řadu zkušenosti posbírat.

„Ti kluci hrajou extraligu čtvrtou sezónu, snad s výjimkou Oldy Kotvana, který ji hraje druhý rok. A každou sezónu se hraje play off. Sice jsou pořád mladí, ale odehráno mají spoustu kvalitních špílů. Většinou jsme hráli na špici a pod tlakem, takže jsou na něj zvyklí a umějí ho zvládat,“ vysvětluje Martin Hamrlík, jenž ještě vloni řídil zlínské beky přímo z ledu a po konci kariéry pomáhá v klubu jako trenér obránců.

S mladými se dobře pracuje

A s talenty ve žlutomodrém dresu se mu skvěle pracuje. „Už nemá smysl, abych učil něco nového Jirku Marušáka, ale ti mladí si nechají říct a poradit,“ kvituje klubová legenda, že může těžit z dobré práce s mládeží ve Zlíně.

„Máme dva silné ročníky. Sešlo se to tak, že se všichni chytli a hrajou. Teď bude těžké, aby se mezi ně někdo protlačil, protože ti kluci tu klidně můžou být deset let,“ trochu lituje současné zlínské juniory.

Teď ale přicházejí pro talentované mladíky momenty pravdy. Ve čtvrtém zápase se s vědomím mistrovského mečbolu příliš nepopasovali, chyb v obraně bylo podstatně více, než v přechozích duelech.

Svazovala je zodpovědnost

„Možná nás trochu svazoval pocit zodpovědnosti. Nehráli jsme tak jednoduchý hokej jako v předchozích zápasech, nemělo to z naší strany potřebný šmrnc,“ přiznal nejzkušenější bek Marušák. Teď má se svými parťáky šanci na reparát. „Pořád máme navrch a dobré týmy takové výhody dokážou využít,“ uvědomuje si.

Hamrlík o triumfu svých nástupců nepochybuje. „Z mančaftu cítím obrovskou sílu. Nechci to zakřiknout, ale myslím si, že by nám titul neměl utéct,“ věří opora mistrovského týmu ze sezóny 2003/2004.

Obrana Zlína
Petr Zámorský21 let
Patrik Urbanec20 let
Jiří Marušák38 let
Oldřich Kotvan23 let
Martin Matějíček22 let
Dalibor Řezníček22 let
Vyhrají hokejisté Zlína pátý finálový duel play off a získají tak extraligový titul?
Ano
60,5 %
Ne
39,5 %
Celkem hlasovalo 4219 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Extraliga play off 2014

  • Čtvrtfinále

  • Sparta Praha - logo Sparta Praha Vítkovice - logo Vítkovice
    4 : 1
  • Plzeň - logo Plzeň Brno - logo Brno
    2 : 4
  • Třinec - logo Třinec Pardubice - logo Pardubice
    4 : 1
  • Zlín - logo Zlín Hradec Králové - logo Hradec Králové
    4 : 2
  • Semifinále

  • Sparta - logo Sparta Brno - logo Brno
    3 : 4
  • Třinec - logo Třinec Zlín - logo Zlín
    2 : 4
  • Finále

  • Brno - logo Brno Zlín - logo Zlín
    1 : 4