Hlavní obsah

Podle hokejových trenérů přinesou změny atraktivní hru i potíže

PRAHA

Změny pravidel v tuzemské nejvyšší soutěži přinesou atraktivnější hru vyhovující útočnějšímu hokeji, ale i možné potíže s přechodem na mezinárodní scénu. Myslí si to extraligoví trenéři. Asociace profesionálních klubů (APK) v úterý odsouhlasila návrat k postavení mimo hru na střední červené čáře a odpískání zakázaného uvolnění až ve chvíli, kdy se dotkne bránící hráč puku.

Foto: internet

Vladimír Vůjtek

Článek

Třineckému trenérovi Janu Nelibovi vrtá v hlavě, proč se česká extraliga trhá od celoevropského trendu. "Nepřu se o to, hra může být líbivější. Ale kladu si otázku, jaký význam to bude mít pro český hokej, když zbytek Evropy hraje podle jiných pravidel. Na mezinárodním poli s tím mohou být problémy," řekl Neliba.

Extraliga bude v těchto dvou pravidlech srovnatelná se zámořskou NHL, v soutěžích IIHF se však od roku 1998 přestala přihrávka přes dvě čáry pískat. V posuzování zakázaného uvolnění se mezinárodní soutěže lišily již od roku 1990, odkdy se v Evropě pískalo hned v době, kdy puk přešel koncovou čáru.

Komplikace na mezistátní scéně tuší Vladimír Vůjtek

Komplikace na mezistátní scéně tuší i Vladimír Vůjtek. I přesto, že se řadí k zastáncům někdejších regulí a návrat do starých časů se mu zamlouvá. "Pokud to bude jen u nás, bude s tím problém na mistrovství světa a jiných reprezentačních akcích. Ale to už je druhá věc," prohlásil nejžhavější kandidát na místo hlavního trenéra českého národního týmu. "Mně se dřívější styl líbil. Napomáhal útočnému hokeji a i statistiky prokázaly, že padá více gólů. Pro diváka to bude určitě zajímavější," dodal Vůjtek.

Kouč mistrovských Pardubic Vladimír Martinec se rovněž pozastavil nad vzniklým rozdílem v regulích v tuzemsku a v soutěžích IIHF. Podle nich se bude hrát na únorových olympijských hrách v Turíně, na závěr sezony na mistrovství světa v Lotyšsku i na klubovém turnaji mistrů Super Six, který se v Petrohradu uskuteční za účasti Pardubic od 5. do 8. ledna. "Uvidíme, co to přinese. Ale je zvláštní situace, že to bude jinak u nás a v ostatních evropských soutěžích," prohlásil Martinec.

Trenér Znojma Hořava změnu pravidla vítá

Martinec však souhlasí s tím, že zrušení postavení mimo hru na červené čáře k útočnějšímu hokeji nevedlo. "Slabší mužstva v pěti lidech bránila modrou čáru. Bude to prospěšnější pro útočněji laděná mužstva. Bude více prostoru pro protiútok, hra by se mohla více otevřít," řekl. V letním přípravném období se hokejisté musejí změnám přizpůsobit. "Zaměříme na to tréninky. Myslím si, že si hráči rychle zvyknou. Po pár zápasech nebudou mít potíže," dodal Martinec.

Trenér Znojemských Orlů Miloslav Hořava změnu pravidla o postavení mimo hru na červené čáře vítá. "Pochopitelně jsem o pravidle uvažoval i z pohledu taktiky. Hra se určitě změnou zrychlí, bude padat i více branek. Obrana se bude muset vytáhnout už k červené čáře," dodal Hořava, jenž by se nebránil ani rozšíření branek zhruba o pět centimetrů.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín