Hlavní obsah

Obránce Malík ukončil v 38 letech kariéru. Vzpomínáte na jeho legendární trefu?

Ostrava

V osmatřiceti letech se hokejový obránce Marek Malík rozhodl ukončit hráčskou kariéru. Bronzový medailista z olympijských her v Turíně v roce 2006 a aktér 756 zápasů v zámořské NHL by se v budoucnu chtěl věnovat práci trenéra.

Foto: Profimedia.cz

Marek Malík (vlevo) na archivním snímku ve vítkovickém dresu v souboji s pardubickým Pavlem Brendlem.

Článek

Malíkův legendární nájezd

Vytáhlý zadák a vítkovický odchovanec pověsil brusle na hřebík po angažmá v Innsbrucku. "Těch důvodů je více. Nejvíce ale asi vztah k rodině. Mám už celkem starší děti a taky bych se rád už věnoval jim. Navíc jsem začal tak nějak postrádat takový ten zdravý náboj, který jsem měl dříve," uvedl Malík pro oficiální vítkovický web.

Někdejší český reprezentant prožil podstatnou část kariéry v zámoří a v sezóně 2001/2002 došel s Carolinou až do finále Stanleyova poháru. V NHL dohromady s působením v Carolině, Hartfordu, Vancouveru, New Yorku Rangers a Tampě Bay nastřádal 756 startů. Jeho úspěšná finta proti Olafu Kölzigovi z penaltového rozstřelu zápasu mezi Rangers a Washingtonem (viz. video v galerii) byla televizní stanicí TSN vyhlášena gólem roku 2005.

Jako Panenka...

"Pocity byly neskutečné, dokonce jsem v jednu chvíli nevěděl ani, co mám dělat, jak se radovat, aby to nevypadalo hloupě. Záznam toho gólu šel všude, opravdu všude. My jsme šli po páté avenue a ve výlohách to co deset, patnáct minut pořád opakovali," zavzpomínal Malík na svůj blafák, který v letošní sezóně napodobil například mladý Tomáš Hertl ze San Jose v utkání s Rangers.

"Bylo to něco. Připadá mi to jako pan Panenka. Ten dal ve své kariéře jistě hodně skvělých a nezapomenutelných gólů, ale všichni se ho dodnes ptají jen na tu penaltu z mistrovství Evropy 1976. Tak tak to asi budu mít i já, že lidé si z celé mé kariéry budou pamatovat asi jen tenhle gól. Ale i tak jsem rád, všichni to vzali. Po čase jsem se bavil i s Olafem a i ten to pak bral s úsměvem, i když prý po tom málem roztřískal kabinu," dodal na webu Malík.

Po návratu domů v roce 2009 odehrál čtyři sezóny za Vítkovice, s nimiž v sezóně 2010/2011 dosáhl na extraligové stříbro. Krátce hrál za Ženevu a poslední sezonu strávil v Innsbrucku. Za národní tým Malík nastoupil k 15 zápasům.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec