Hlavní obsah

Hokejisté vítají ofsajd na červené čáře

PRAHA

Fanoušci jsou sice rozpačití, ale hráči i trenéři se o změnách pravidel v hokejové extralize vyjadřují pozitivně. Zejména návrat k postavení mimo hru na střední čáře vítají. Zrušení ofsajdu na červené mělo před sedmi lety vést k útočnějšímu hokeji, ale nestalo se tak.

Článek

"Hra bez červené čáry se mi nelíbila, zvýhodňovala obranný systém nad ofenzívním hokejem. Slabší týmy v pěti bránily modrou, nyní nastává lepší situace pro útočněji laděná mužstva," tvrdí vítkovický kouč Vladimír Vůjtek.

Bez postavení mimo hru na červené byly k vidění kolmé přihrávky nabízející hezké brejky, ale převažovala negativa, systém umožnil snadnou, pasivní obranu. "Teď se nabízí možnost aktivněji forčekovat už v útočném pásmu. Mužstva, která preferují agresivní hokej, se nemusí bát, že je soupeř překvapí rychlou přihrávkou na útočnou modrou," soudí trenér letošních mistrů světa z Vídně Vladimír Růžička.

Hokejisté zavedení ofsajdu na červené čáře vítají. "Přibude přečíslení i brejků, což potěší diváky," tvrdí sparťan Petr Ton. "Nastane moment překvapení, který při zatažené obraně chyběl," míní útočník Petr Tenkrát, jenž má ještě rok smlouvu ve finském Oulu, ale z rodinných důvodů se chce vrátit do extraligy, kde je v kontaktu s Kladnem.

Úprava přinese změny tréninkových cvičení

Pro trenéry znamená úprava pravidel nutnost změnit tréninková cvičení i připravit mužstva na odlišné herní návyky. "Změn bude hodně, ale během letní přípravy," předpokládá kouč Vůjtek.

Ton ale vidí také minusy. "Sedm let se přihrávka přes dvě nepískala, chvíli bude trvat, než si týmy zvyknou. Problém to bude i pro kluky, kteří to nikdy nehráli," uvědomuje si útočník s reprezentační zkušeností. Jedním z těch, kteří v extralize zažili hru pouze bez červené čáry, je i král posledního kanadského bodování Michal Mikeska. "Za těch patnáct přípravných zápasů bychom se do toho měli dostat," soudí.

Komplikace mohou nastat při mezinárodní konfrontaci, protože na reprezentační úrovni nebo při Evropském poháru mistrů pravidlo o postavení mimo hru na střední čáře neplatí. "Snad problémy nebudou tak velké," doufá trenér mistrů z Pardubic Vladimír Martinec. "Kanaďané jsou zvyklí hrát s červenou čárou a přechod na mezinárodní hokej zvládají v pohodě," doplňuje Růžička. Navíc podle šéfa svazu Vratislava Kulhánka hodlají obnovit postavení mimo hru na červené čáře od nové sezóny ve Finsku a snad i ve Švédsku.

Čajkův případ varuje

Větší obavy mají hráči z návratu k odpískání zakázaného uvolnění pouze ve chvíli, kdy se jako první dotkne puku bránící hráč. "Bojím se, aby nepřibyla zranění. Hráči k sobě musí být ohleduplní. I když to, co se stalo Luďku Čajkovi bylo zároveň trochu i nešťastnou náhodou," vzpomene Ton tragickou příhodu, kdy obránce v Košicích při stíhání puku vjel do rýhy na ledě, narazil na mantinel a z bezvědomí se neprobral.

"Dojíždění puků zvyšuje riziko těžkých úrazů, pořád si pamatuju na tragické Čajkovo úmrtí před patnácti lety," míní karlovarský kouč Zdeněk Venera. "Jako útočník z toho pravidla ale můžu jen vytěžit. Co jsem se ale bavil s beky, tak ti dost remcají, že se najezdí," říká Mikeska.

Reklama