Hlavní obsah

Životní sezóna a Sparta mi nenabídne smlouvu? To je velké zklamání, mrzí Tona

Praha

Jedenáct let byl Petr Ton součástí hokejové Sparty. Během té doby se stal nejlepším střelcem a nejproduktivnějším hráčem její historie. Sezóna 2013/14 však byla poslední, kdy čtyřicetiletý snajpr nosil dres s velkým S na prsou. Pražský klub už se službami své legendy nepočítá. Nová smlouva pro Tona připravena nebyla.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejista sezóny - útočník Petr Ton - je v současné době bez angažmá.

Článek

Byl to pro vás blesk z čistého nebe?

Tak měl jsem nějaké tušení, samozřejmě. Jsem jedenáct let na stejném místě, skončila mi smlouva, čtyřikrát pětkrát jsme v minulosti jednali o novém kontraktu a poprvé jsem zažil situaci, kdy mě nikdo nekontaktoval a nic nenabídnul. Včera jsem ještě mluvil s agentem, měl jet na Spartu původně sám, ale pak mi oznámili, že mám přijet taky. Takže jsem se to dozvěděl osobně a tak je to samozřejmě lepší.

Je to pro vás veliké zklamání?

Nebudu zastírat a nikdo se mi nebude divit. Když odehraju životní sezónu a nikdo mi nenabídne smlouvu v klubu, kde jsem působil jedenáct let, tak je zklamání hodně veliké.

Co tedy za vaším odchodem je? Mluvilo se i o zákulisních neshodách s koučem Jandačem...

Ale ne, s Pepou to bylo všechno dobrý. Mně bylo řečeno, že ze sportovně-ekonomického hlediska se rozhodli se mnou nepokračovat. Tak asi mají jiné hráče a já už jim nezapadám do koncepce, ale víc mi k tomu neřekli.

Je to pro vás o to těžší, že se tak stalo pár dnů poté, co jste byl vyhlášeno hokejistou sezóny?

Je to zvláštní. Jestli v tom je něco jiného, na to musí odpovědět oni a já na to pak můžu zareagovat. Vedení Sparty ale řeklo, že důvody jsou sportovně - ekonomické. Tomu slovu sportovně rozumím tak, že si skládají kádr. Já jsem byl, když plácnu, šestý nejlíp placený hráč. Nedosáhli jsme na finále a oni se rozhodli hrát s jiným kádrem, to naprosto chápu. Jiná věc je, že jsem vyzkoušený a jsem tam jedenáct let. Za tu dobu jsem nikdy nezklamal, prožil jsem osobně životní sezónu, takže je to velké zklamání. Ale jsou věci, se kterými nemůžu dělat nic jiného, než být zklamaný.

Nemáte pocit, že se na vašem konci ve Spartě promítlo hlavně semifinále play off s Brnem, kde jste se tolik neprosazoval a také jste v rozstřelu pátého zápasu odmítl nastoupit k nájezdu?

Já odehrál 1200 zápasů za 22 let a svědomí mám čisté. Dal jsem do toho všechno. Snažil jsem se dělat jiné věci pro tým, pomoct jinak. Můžete se zeptat Brna, jestli byla taktika víc zaměřená na mě. Já osobně jsem cítil, že mě víc hlídají, najednou ta volnost nebyla. Přišel střelecký útlum, tak jsem se snažil pomáhat jinak. Možná jsem se hodně naučil od Jardy Jágra, jak se hokejista s věkem mění. Ale jestli vedu do sedmého zápasu produktivitu play off, tak já to nevidím jako trápení a prostě musíme uznat, že Brno bylo lepší.

Už víte, co bude dál s vaší kariérou?

Mluvíme spolu tři hodiny po oznámení mého konce ve Spartě. Přes agenta se nějaké kluby ozvaly, ale zatím jsem říkal, že čekám jen na vyjádření Sparty. Takže teprve teď začnu o všem přemýšlet, kde by moje cesty měly skončit... Jsem zdravý, mám chuť a to zklamání za pár týdnů přejde. Další sezóna začíná v září...

Fanoušci Sparty jsou z vašeho konce v klubu hodně roztrpčení, máte pro ně vzkaz?

Strašně si toho vážím, jak mě podporovali. Děkuju jim za celých jedenáct let, vždyť je to půlka mojí kariéry. Strašně mě těší, že jsem zanechal v jejich srdcích nějakou stopu. Samozřejmě hokej je moje zaměstnání, ale hlavně se to hraje pro ty lidi.

Šéf sparťanského představenstva Petr Bříza v oficiálním komuniké uvedl, že spojení Sparta - Ton může pokračovat i po skončení vaší aktivní kariéry. Dovedete si to představit také?

Ale my se přece nerozcházíme ve zlém. My se rozcházíme kvůli sportovnímu hledisku. A jestli mi nabídnou funkci do budoucna, až skončím kariéru, tak si myslím, že budu šťastný, když pro mě najdou ve Spartě uplatnění na nějaké pozici. Zatím ale uvažuju jako hráč a uvidíme, co bude za rok, za dva.

Reklama

Související témata: