Hlavní obsah

Na hokeji hulákal rasistické pokřiky, rok se na stadión nepodívá

Brno

Na rok musí zapomenout na návštěvu hokejového utkání pětatřicetiletý muž z Chomutova. Při utkání mezi domácími hokejisty a Bílými tygry Liberec pokřikoval společně s dalšími sedmi kumpány rasistická hesla. Justice ho za to potrestala zákazem vstupu na všechna hokejová utkání hraná na zimním stadiónu v Chomutově na jeden rok. Chuligán si proti trestu podal dovolání k Nejvyššímu soudu (NS), ten ale jeho nářky zamítl.

Foto: Eric Hartline, Reuters

Wayne Simmonds (vlevo) momentálně působí ve Philadelphii Flyers.

Článek

Muž nechal průchod svým vášním na konci října 2012. Ve třetí třetině začal se svými kamarády hulákat heslo „Mrtvý cikán plave po vodě a to patří k přírodě" a na hráče hostujícího mužstva tmavé pleti Wayna Simmondse po jeho potyčce s domácím hráčem pokřikovali rasistickou nadávku „opice".

Muž ve svém dovolání tvrdil, že žádná hesla neskandoval a proto by měl být trest zrušen.

„Úmyslné zavinění obviněného jasně vyplývá ze samotné povahy činu, jímž bylo pronášení hrubě urážlivých a znevažujících výroků zaměřených proti jiným osobám z důvodu jejich etnické a rasové příslušnosti. Obsah a smysl pronášených výroků byl i ze subjektivního hlediska obviněného plně seznatelný. Obviněný křičel tyto výroky vědomě, a to za okolností, kdy vnímal, že je křičí i větší počet dalších osob okolo něho. Proti závěru soudů, že obviněný naplnil znaky přečinu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, nelze nic namítat," konstatoval mluvčí NS Petr Knötig.

Reklama

Související témata: