Hlavní obsah

Výborný bude hrát za Spartu nebo ve Švýcarsku

PRAHA

Ani lukrativní nabídka Omsku nepřesvědčila hokejového útočníka Davida Výborného, aby následoval Jaromíra Jágra a odešel do bohaté ruské superligy. Kapitán národního týmu na nedávném zlatém mistrovství světa ve Vídni se rozhodl, že v případě pokračující výluky v NHL bude hrát nadále za pražskou Spartu, nebo odejde do nejmenovaného klubu ve Švýcarsku.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

David Výborný zvažuje odchod do Švýcarska.

Článek

"Čekám, co se bude dít v Americe a potom se rozhodnu," řekl dnes Výborný v rozhovoru s novináři. Do Omsku jej nezlákala ani nejlukrativnější nabídka, jakou v kariéře dostal. "Rozhodla rodina. Peníze jsou potřeba, ale ne až tolik. Už jsem si snad něco vydělal," uvedl třicetiletý útočník, jenž před přerušením NHL vydělával ročně 1,5 miliónu dolarů.

Podle informací ČTK byl velkým problémem i Výborného požadavek, aby součástí smlouvy byla klauzule umožňující mu odchod do zámoří v případě, že se majitelé klubů dohodnout s hráčskou asociací na kolektivní smlouvě. "Také to hrálo roli. Říkal jsem si ale také, že chci být ještě rok dva venku a pak budu hrát doma," řekl Výborný.

Proto je velmi pravděpodobné, že před Spartou dá přednost angažmá ve Švýcarsku. Po triumfu ve Vídni jej trochu zklamaly reakce některých lidí, kteří mu úspěch nepřáli. "Člověk něco dokáže a jen deset procent lidí to uznává. Ostatní se vám snaží dát najevo opak," uvedl Výborný, jenž pocítil nepřejícnost i od kolegů. "Někteří hráči to neskousnou," řekl, ale konkrétní být nechtěl.

Rozhodnout chce před dovolenou

O tom kam budou směřovat jeho další kroky, by se chtěl Výborný rozhodnout nejpozději do 2. července, kdy odjíždí s rodinou na dovolenou do Tunisu. V té době by ještě o dalším osudu NHL nemuselo být rozhodnuto. "Podepsal bych v Evropě smlouvu, která by mi umožňovala odejít do NHL," uvedl odchovanec pražské Sparty, jenž má v zámoří platný kontrakt s Columbusem.

Jak vypadají jednání o NHL, Výborný nesleduje. "Nechávám to na manželce. Ona mi vždy řekne, kde se co píše," smál se hráč, jenž pouze jednou zkoušel zjistit novinky při rozhovoru se svým agentem. "Říkal mi, že jednají, ale že se o tom nesmí mluvit. Takže mi taky moc nepomohl," řekl pětinásobný mistr světa.

Oslavy byly velmi dlouhé

Bez ohledu na to, že neví, kde bude v nadcházející sezóně hrát, již Výborný tvrdě trénuje. "Připravuji se již druhý týden. Letos jsem odpočíval jen tři týdny. Po mistrovství jsme dva týdny hodně slavili, tak jsem začal dříve," prohlásil Výborný.

Přestože pro něj nebyl světový titul žádnou novinkou, tak vydatné oslavy ještě nezažil. "Bylo to hodně velké," řekl. Důvodem podle něj byl hlavně fakt, že si stejně jako řada starších hráčů uvědomil, jak těžké je MS vyhrát. "Dříve, když jsme byli mladší, tak jsme si po šampionátu řekli, že za rok se sejdeme opět na Staromáku a dáme si pivo. Ono to tak ale nebylo," poukázal Výborný na tři nezdary před letošním triumfem.

Reklama

  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec