Hlavní obsah

Ručinského už v případě výluky extraliga neláká

PRAHA

Před necelým rokem se s velkou slávou vrátila kvůli výluce NHL většina českých hokejistů domů. Postupně ale začali extraligu opouštět, naposledy za sebou zaklapl dveře kapitán mistrů světa David Výborný. Dalším z řady může být jiný pilíř reprezentace Martin Ručinský, který přemýšlí o tom, že v případě pokračující výluky v zámoří v extralize nezůstane.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Martin Ručinský s přítelkyní Petrou Faltýnovou.

Článek

Důvodem, proč se hvězdy znovu vydaly z Čech na cesty, přitom nebyly jen lákavé příjmy v ruské superlize. Odchod Františka Kaberleho do Švédska uspíšil zloděj, který mu vykradl v Kladně dům, Výborný zase raději zvolil Švýcarsko, než aby po zisku zlatých medailí ve Vídni poslouchal závistivé řeči některých méně úspěšných hráčů.

Ručinský se sice s podobnou odezvou nesetkal, ale i tak tuší, že měl tým nepřátele. "Deset miliónů lidí nám určitě nefandilo," řekl v rozhovoru s novináři. V Čechách jej trápí jiné věci, ale konkrétní být nechce. "Jsou určité důvody, které mě odrazují od toho, abych dál v extralize hrál," uvedl čtyřiatřicetiletý hráč, který v minulé sezoně hájil barvy Litvínova.

Lákal ho Omsk

Vysvětlení pro to, proč z Čech utíkají hokejoví hrdinové národa, nemá. "Všichni jsme se z NHL vrátili pomoci svým mateřským klubům, ale nakonec se to u většiny kluků obrátilo proti nim," řekl Ručinský. Zdůraznil ale, že momentálně nemůže na sto procent říct, jestli opravdu odejde.

Nabídek má prý na stole hromadu. "Je určitě z čeho vybírat," potvrdil. Po šampionátu projevil zájem švýcarský Davos, pak se ozval Omsk, ale nepochodil. Ručinský se v minulých dnech v Praze sešel s prezidentem Avangardu Konstantinem Potapovem a řekl mu ne. "Chtěli mě na celý rok bez ohledu na situaci kolem NHL a podepsat to hned. V současné době je to pasé," uvedl Ručinský. Mluví se i o zájmu Pardubic.

Může si vybírat

Stále čeká, jak dopadne dění v NHL, složité rozhodování, kde hrát v Evropě, by mu snadno odpadlo. "Bylo by to to nejjednodušší. I když v NHL nemám smlouvu," připomněl. I po několika klamných nadějích zůstal optimistou, že se vyjednavači dohodnou a sezona začne. Naposledy působil ve Vancouveru, teď si jako volný agent bude moci vybírat. "Mám jeden klub, kde bych chtěl hrát. Ještě dva, tři roky bych v NHL rád zůstal," přeje si Ručinský.

Zranění břišního svalu, kvůli němuž zhruba půl sezóny stál, se prý zlepšilo. "Stoprocentní to ale ještě není, občas to bolí," poznamenal. Pomohla mu dovolená na Kypru. "Jenom jsme leželi na pláži. Od toho dovolená je, potřeboval jsem si psychicky odpočinout," ohlédl se za vyčerpávající sezonou. Hodně sil mu vzaly neustálé spekulace o jeho nominaci. Teď už dva týdny trénuje, občas si zahraje golf. Právě na něm se možná během léta rozhodne, kde stráví příští sezonu.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec