Hlavní obsah

Kouč Sparty Jandač: Chci houževnatější tým! I na úkor toho, že nebudeme střelecky tak potentní

Praha

Slovo titul sice nevyřkl, z jeho slov se ale dalo vyčíst, že právě zisk extraligové trofeje, kterou holešovický celek naposledy získal v sezóně 2006/07, je cílem hokejové Sparty v nadcházejícím ročníku. „Sparta měla vždycky ty nejvyšší ambice, co jsem ale stačil zaregistrovat, podobné je teď má minimálně osm týmů. A my patříme mezi ně,“ říká trenér Josef Jandač.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Trenér Josef Jandač během prvního tréninku Sparty na ledě před nadcházející sezónou.

Článek
Fotogalerie

Jak těžké bude skládat mužstvo dohromady, když během léta prošlo tak výraznou obměnou?

Já si nemyslím, že bychom prošli radikálním řezem. S některými hráči jsme smlouvy neprodloužili, s jinými jsme chtěli, zase ale nebyla vůle z jejich strany. Na uvolněné posty jsme přivedli hráče dle možností klubu, s ohledem na upravení rozpočtu oproti minulé sezóně, i trhu.

Jste spokojený s příchozími hráči, nebo jste požadoval ještě další posily?

Za poslední roky Sparta procházela ať už hráčskými nebo akcionářskými proměnami. Loni jsme dostali velký finanční prostor na obměnu a doplnění kádru. Dělali jsme transfery v řádech 1,5 až 2 milióny za hráče a vytvořili kostru mužstva. Letos už takové finance na doplnění hráčů nebyly a ani jsme je nechtěli.

Protože věříte, že má tým dostatečnou sílu?

Na nadcházející dva tři roky je z větší části připravený. Myslím si, že avizované příchody jako Slováci Staňa, Mikuš nebo Cingel jsou velice kvalitní hráči. Doufám, že když se týmu bude dařit, nebude se do něj nijak sahat a zůstane pohromadě.

Jakým stylem hokeje byste se chtěli prezentovat?

Nemyslím si, že budeme tak produktivní jako loni. Stejně jako si nemyslím, že je až tolik podstatné, abychom každému soupeři dávali pět deset gólů, předváděli střelecké hody a celkově nastříleli přes dvě stě gólů.

Co tedy od mužstva očekáváte?

Že bude charakterově trošku jiné a hlavně musí být houževnatější. I právě na úkor toho, že nebudeme střelecky tak potentní. Nepředpokládám, že by někdo měl nahrazovat produktivitu Petra Tona.

Jak budete houževnatost do svých svěřenců dostávat?

Mužstvo vždycky musí mít nějaký charakter a tvář, a samozřejmě je úkol trenéra, jak se s tím popere. Ale hráče jsme vybírali typologicky právě podle toho, aby byli houževnatí.

Zmínil jste odchod Petra Tona. Překvapilo vás, že se upsal Kometě Brno?

Petr měl svobodnou volbu, vybral si Brno a je to jeho věc. Rivalita mezi Brnem a Spartou je hodně daná fanoušky v obou městech, na ledě to víceméně vždycky probíhalo fair. Nic zákeřného nebylo, a že se během posledního play off mluvilo o psychologickém boji o záměrné likvidaci? To jsou totální nesmysly!

Nemyslíte, že Tonovým přesunem nyní dostanou vzájemné zápasy ještě větší náboj?

To nevím, ale je pravda, že v hledišti to při nich vřelo dost. Ať už s Petrem, nebo bez něj. Tak se uvidí, až sem přijede.

Změnu budete mít i v brankovišti. Bude Slovák Rastislav Staňa sparťanským gólmanem číslo jedna?

Ano. Pöpperle avizoval, že chce odejít do zahraničí, na což jsme museli zareagovat. Vzali jsme Staňu, kterého považujeme za velice kvalitního a zkušeného brankáře. Dvojku mu bude dělat Novotný. Mladí gólmani jako Král by měli pravidelně chytat v první lize a budou připravení, kdyby se našim dvěma gólmanům nedej bože něco stalo.

Považujte současný kádr mužstva za kompletní?

Nějaké změny a posuny ještě můžou nastat. Jako každý rok i teď říkám, že soupiska se uzavírá na konci ledna. Do té doby se může stát cokoliv.

Během letní přípravy absolvujete i obnovenou Ligu mistrů. Jak k ní přistoupíte?

Rozhodně ji nebereme jako přípravná utkání, na její zápasy naopak budeme klást maximální důraz. Skupinu sice máme těžkou, chceme z ní ale postoupit (Sparta se střetne se švédským Växjö, německým Mannheimem a finským Kuopiem).

Postoupí hokejisté Sparty ze základní skupiny Ligy mistrů do play off?
Ano
60,7 %
Ne
39,3 %
Celkem hlasovalo 1485 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec