Hlavní obsah

Nezájem o Tona ho překvapil. Je to škoda pro mě i Spartu, připouští Hlinka

Praha

V létě po vypršení smlouvy rozmýšlel, jestli zůstat ve Spartě, v níž by odehrál už patnáctou sezónu, nebo ještě zkusit angažmá ve Švédsku, kde má dobré jméno díky několika angažmá v Linköpingu. Hokejový útočník Jaroslav Hlinka se nakonec rozhodl pro první variantu. I kvůli tomu, že jej hodně láká vidina zisku pátého mistrovského titulu s holešovickým klubem, což se dosud žádnému hráči nepodařilo. Jen odchod svého parťáka a kamaráda Petra Tona jej zaskočil...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský útočník Jaroslav Hlinka.

Článek

„Statistiky zrovna moc nesleduju, většinou mi ale o nich někdo řekne. Dobře vím, že čtyři tituly ve Spartě má snad kolem osmi lidí, pět ale nikdo. A já jsem teď v týmu jediný, kdo má šanci se na těch pět dostat. Je to pro mě velká motivace," říkal Hlinka v pondělí po prvním tréninku na ledě.

Přestože nabídku od Sparty na prodloužení kontraktu obdržel jen pár dní po vyřazení v semifinále uplynulého play off, s podpisem váhal. „Po sezóně jsem odjel na dovolenou, potřeboval jsem si vyčistit hlavu a mít ji při rozhodnutí chladnou. Trvalo to déle, než jsem čekal," přiznal sedmatřicetiletý forvard.

Kromě Sparty mu na stole ležela ještě nabídka ze Švédska, o jeho služby se ucházela Lulea. „Víceméně jsem měl zájem pokračovat ve Spartě, trošku jsem ale váhal a hledal motivaci po minulé sezóně. Byla pro mě velkým zklamáním a trvalo, než jsem to vůbec vstřebal. Čím jsem starší, tím člověk takové porážky hůře snáší," vrací se k semifinálovému vyřazení s brněnskou Kometou.

Tři čtvrtiny hráčů v kabině nepoznal

Nakonec se klubu s „S" na prsou upsal na další dva roky. V kabině se už ale nepotká se svým kumpánem z útoku Petrem Tonem, o kterého vedení klubu neprojevilo zájem, a tak Ton zamířil do brněnské Komety. „Sparta i bez něho bude pořád Spartou. Ale samozřejmě mě překvapilo, že tady nedostal nabídku a neprodloužil smlouvu. Je to ale věc vedení. Nevím přesně, jak to bylo, a ani se po tom nepídím. Prostě tady Petr není. Myslím si ale, že je to škoda pro mě i pro Spartu," připouští mistr světa z roku 2001.

V sedmatřiceti letech načne Hlinka už svou patnáctou sezónu v klubu a ze současného kádru je nejstarším hráčem. „Takovým posledním mohykánem tady jsem možná dlouho od té doby, co odešli staří kovaní sparťani jako Jirka Zelenka, Ríša Žemlička nebo Pavel Šrek. Kromě Toňáka, který tu byl dlouhá léta, ve Spartě nikdo nějak výrazně dlouho nezůstal," neušlo Hlinkovi.

Taky že jej v pondělí před prvním tréninkem na ledě překvapilo, jak moc se oproti uplynulé sezóně proměnil sparťanský kádr. „Stejně jako poslední roky jsem doteď měl individuální přípravu, takže když jsem přišel do kabiny, asi tři čtvrtiny (hráčů) v ní jsem neznal. Ale do sezóny je času dost. Brzo si to sedne a vše bude v pořádku."

Reklama

Související témata: