Hlavní obsah

Irgl po přestupu do Třince: Peníze nehrály roli. Na mou duši ne

Třinec

Po více než sedmi letech může být zase hvězdou hokejové extraligy, jenže ani on sám neví, jak dlouho doma vydrží. Útočník Zbyněk Irgl sice uzavřel dvouletý kontrakt v Třinci, pořád však myslí na angažmá v cizině. „Chtěl bych se vrátit do KHL, tahle soutěž je mojí prioritou,“ říká bez mlžení hráč, jenž nastupoval naposledy za Minsk, ale tam mu vypršela smlouva.

Foto: Petr Horník, Právo

Zbyněk Irgl.

Článek

Teď přes léto jste žádné nabídky z ciziny neměl?

Něco se ke mně dostalo, ale přiznám se, že ani jedna mě neoslovila. Možná bych vzal Švýcarsko, jenže tam je problém s výrazným omezením počtu cizinců. Švédsko nebo Finsko mě jaksi neláká a v KHL mají hráče už rozebrané... Ale jak říkám, rád bych se tam ještě vrátil.

Pamatoval jste na takovou možnost při podpisu smlouvy s Třincem?

Taková klauzule tam je. Pokud dostanu dobrou nabídku dřív, než se v Rusku uzavře přestupové okno, to je myslím 15. prosince, tak možnost odejít existuje.

Jste odchovancem Vítkovic a ty o vás nesmírně stály, když jste naznačil návrat domů. Proč jste se rozhodl dát přednost Ocelářům, asi jejich největšímu rivalovi?

Chtěl jsem si vyzkoušet něco jiného.

Nebylo to spíš tak, že vedení Třince vám nabídlo lepší finance?

Peníze v mém rozhodnutí roli opravdu nehrály. Na mou duši ne. Ostatně v tom, co mi nabízely Vítkovice a co Třinec, zase takový rozdíl nebyl. Fakt jsem chtěl zkusit jiné prostředí. Nic jiného v tom nehledejte.

Reakce šéfa Vítkovic Františka Černíka:
Jako spolumajitel klubu můžu říct, že jsme Zbyňovi nabídli nejvyšší smlouvu v historii klubu. Věřili jsme, že to srdíčko rozhodne, ale nejsem kardiochirurg... Ani finanční magnát. Mládí vpřed.

Jenže to, že hlavní roli sehrála finanční stránka smlouvy, nikomu nevymluvíte.

Nevymluvím, ale co mám dělat? Každý ať si udělá obrázek.

Třinečtí fanoušci vaše angažmá vítají, Vítkovičtí vám nemohou přijít na jméno...

Všichni, kdo mě znají, tak vědí, že jsem vítkovický patriot. Pokud někoho urazilo, že jsem dal přednost Třinci, omlouvám se mu. Hokejový život ale už je takový, že změna k němu patří. Nejsem jediný vítkovický odchovanec, který se nevrátil ze zahraničí do mateřského klubu. Přede mnou to byli Roman Šimíček nebo Vláďa Vůjtek. Navíc já se netajím, že u mě pořád je prioritou hrát ještě v zahraničí.

Troufnete si v třineckém dresu střelecky nahradit Martina Růžičku, který odešel do Čeljabinsku?

Martin měl skvělé sezóny, skvělí byli i hráči kolem něj. Teď ale z Třince odešlo šest zkušených útočníků a nějakou dobu může trvat, než si nově poskládaný tým sedne. Ale každému z nových hráčů je jasné, že přišel proto, aby nahradil ty, kteří odešli. Čekají se ode mě góly a já je od sebe očekávám taky, rozhodně chci být týmu prospěšný.

Jak se vám zamlouvá nová hala v Třinci?

Opravdu krásná. Ta stará z pohledu hráče nebyl problém, nikdy mi nevadila. Nová hala je ale svým komfortem a pohodlím obrovský dárek pro fanoušky. Hlavně v zimě si řeknou, to je dobře, že jsme v novém.

Reklama

Související témata: