Hlavní obsah

Třinec prožil průvan v kádru, ale role favorita se nezříká

S nejvyššími ambicemi vstoupí do nové extraligové sezony hokejisté Třince. Semifinalista uplynulého ročníku bude hrát ve zbrusu nové hale, do níž přesídlil po 47 letech ze starého stadionu na Lesní ulici, a navzdory velkému průvanu v kádru touží po nejvyšších metách.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Třinecký útočník Zbyněk Irgl.

Článek

"Tým je stavěný tak, aby se uspělo. Obecně v českém sportu postrádám, že neunášíme roli favorita. Pokud ale máte vytvořeny podmínky pro svou práci, musíte se tomu umět postavit. My jsme do té role stavěni a já se jí nezříkám. Je to výzva, pokusíme se tu roli naplnit," řekl trenér Jiří Kalous na dnešní tiskové konferenci.

Kádr Ocelářů se během léta změnil od základu. Mezi šestnácti odchody se vyjímá přestup nejlepšího střelce Martina Růžičky do Čeljabinsku, veteráni Radek Bonk, Jan Peterek a Václav Varaďa ukončili kariéru, produktivní obránce Lukáš Zíb v minulém týdnu posílil Vítkovice. Ze zkušených hráčů pod Javorovým nezůstali ani útočníci David Květoň (Mladá Boleslav) a Vojtěch Polák, nováčkovi z Olomouce pomůžou Erik Hrňa s Rostislavem Maroszem.

Tahouny mají nahradit nové posily

S trojicí Růžička, Bonk, Peterek Slezané přišli o 51 gólů z minulé sezóny. Jejich potenci teď mají zastat Zbyněk Irgl (Minsk), Lukáš Žejdl (Slavia), Kamil Kreps (Pori), Tomáš Plíhal (Tappara Tampere), Vladimír Dravecký (Ajoie) a Aron Chmielewski (Krakov). Do obrany klub získal zámořským hokejem ošlehaného Rostislava Kleslu a z Kladna bratry Lukáše a Milana Douderovy.

"Odešla část týmu, která tu tvořila hru po delší dobu. Na druhou stranu jejich roli přebírají jiní, kteří tu už také odvedli kus práce. Na doplnění kádru jsme vybírali typy hráčů, se kterými budeme chtít hrát bruslivý, hodně kontaktní hokej," řekl Kalous.

Příslibem jsou pro Třinec výsledky v přípravném období. Pozitivním signálem směrem k úvodu sezony jsou zejména zápasy v Lize mistrů, kde tým tři ze čtyř utkání vyhrál. Silný Bern dokonce ve dvou duelech bez obdrženého gólu porazil 7:0 a 4:0.

"Myslím, že jsme v letní přípravě udělali pokrok po stránce taktiky. Letos se na tom pracovalo už od prvního tréninku, což tady dříve nebývalo zvykem. Pro mě osobně je více než výsledky v přípravě důležitější, jak tým hrál, a tady vidím pokrok," řekl útočník Jiří Polanský.

Klub se silným finančním zabezpečením skupiny Moravia Steel nechce v nové hale živořit ve spodní části tabulky. "Ta očekávání musí vycházet od nás. A my chceme dosáhnout na ty mety nejvyšší. Neúspěch by byl, když o ně nebudeme bojovat. Chceme uspět jak v extralize, tak v dobře rozjeté Lize mistrů, která se klubu rentuje až v posledních dvou kolech a do těch bychom se rádi podívali," řekl viceprezident klubu Jan Czudek.

Reklama

Související témata: