Hlavní obsah

Sparta věří, že se bez Tona obejde. Jeden útočník přece mužstvo nedělá, říká trenér Jandač

Praha

Hokejová Sparta si musí v nové sezóně poradit bez elitního střelce Petra Tona, o nějž v Praze už nestáli a nejužitečnější hráč minulé sezóny tak našel působiště v Brně. Trenér Josef Jandač to nevidí jako zásadní ztrátu a pevně doufá, že tým ukáže svou kvalitu jinak.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Josef Jandač během oddechové času v utkání s Libercem.

Článek

„Ton je sice typ gólového hráče, ale jeden útočník přece mužstvo nedělá. Třeba už nebudou takové střelecké hody, ale body chceme sbírat i tak. Možná je dobře, že už se nemůžeme spoléhat na jednoho hráče, že obstará branky. Pevně věřím, že letošní mužstvo je charakterově jiné a že bude i hokejově přizpůsobivější," uvažuje trenér.

Sparta v minulé sezóně jasně ovládla základní část, ale v play off vypadla v semifinále. „Je tam jasné poučení. Měli jsme tu v minulosti spoustu hvězd, ale teď chceme mít mužstvo, které správně prodá sparťanské srdce, takže za největší letní posilu bych označil tým," doplňuje sportovní manažer Patrik Martinec.

„Nikdo se v extralize nechce jen zúčastnit, jako velkého favorita vidím Třinec, pak je tu Brno i obhájce titulu Zlín. My se chceme do té řady také přidat. Nemusí to být hned od začátku něco extra, ale potřebuju, aby tým šlapal. Něco jako fotbalisté Německa na mistrovství světa, nějak takhle dobře namazaný stroj," usmívá se Jandač. „Věřím, že jsme dobře připraveni a že budeme bojovat za Spartu," dodává kapitán Tomáš Rolinek.

Spoléhají i na diváky

Martinec připomíná, že pro Spartu je hodně důležitá i Liga mistrů. „Chceme dotáhnout skupinu až k postupu do play off a tam dojít co nejdále. Byli jsme smutní z nízkých návštěv na zápasech této nové soutěže, ale věřím, že od pátečního startu extraligy nás fanoušci nenechají ve štychu," přemýšlí manažer. „Já bych byl rád, kdyby chodilo na každý zápas alespoň pět tisíc diváků a s atraktivitou soupeře návštěvnost ještě rostla," uvažuje trenér.

Extraligové mužstvo oblékne nové dresy s logem, v němž je velké písmeno S vyvedeno v podobě ze založení klubu v roce 1903, přičemž červená varianta bude pro domácí zápasy. Zavádí se i tzv. dynamické vstupné, což znamená, že v předprodeji bude lístek na hokej vždy levnější než v den zápasu. „Rozpočet letos nechceme zveřejňovat, ale přiznám, že jsme snížili výdaje na platy hráčů," tvrdí předseda představenstva klubu Petr Bříza.

Klub nově přichází s nadačním fondem, který bude podporovat členy sparťanské hokejové rodiny. „Zřejmě prvním, kdo se od něj dočká pomoci, bude hráč staršího dorostu Jaroslav Zářecký, který po letní nehodě na motocyklu leží ve vážném stavu v nemocnici. Chceme ale pomoci i dětem ze sociálně slabších rodin, aby mohli hrát hokej právě ve Spartě. Přitom bychom rádi podporovali i jejich studium," naznačuje Bříza.

Partnerem sezóny je další ze sparťanských legend Jiří Kochta. „Doufám, že dopadnu lépe než moji předchůdci Jarda Šíma a Jirka Holeček a že se konečně dočkáme vysněného úspěchu ne v základní části, ale až v play off, kde se už dávají medaile," přemítá Kochta.

Reklama

Související témata: