Hlavní obsah

Lubina se učí žít s nevraživostí fanoušků, ale věří, že ty rozumné přesvědčí výsledky i hrou Slavie

Praha

Slavii začíná nová éra. Po čtrnácti letech ji v hokejové extralize nepovede už Vladimír Růžička, místo něj teď stojí na střídačce Ladislav Lubina. Trenér, který v roce 2008 způsobil smrtelnou dopravní nehodu, se ale od fanoušků nedočkal vlídného přijetí. Přestože v přípravě slávisté vyhráli devět z jedenácti utkání, protesty z hlediště neustávají.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Trenér hokejistů Slavie Praha Ladislav Lubina (vpravo) a kapitán týmu Jaroslav Bednář.

Článek

„Čekal jsem negativní reakce, těžko s tím mohu něco dělat. Snaha o dialog s fanoušky neměla odezvu. Nemám tak hroší kůži, aby mně to bylo úplně jedno, ale učím se s tím žít a nenechat se rozptylovat při své práci," uvažuje Lubina a doufá, že časem se protesty vytratí. „Rozumného fanouška snad mohu získat na svou stranu dobrou hrou a slušnými výsledky, aby pak stál za námi všemi jako týmem," tvrdí 47letý kouč.

Novým prvkem ve Slavii bylo zaměření letní přípravy především na běh. „Jsem přesvědčený o tom, že během se nejlépe rozvíjejí oběhové funkce. Toho na kole nedosáhneme. Hodnotím to celé velice pozitivně, včetně zařazení kolečkových bruslí, protože složkou toho bruslení byl i rozvoj síly," popisuje Lubina.

Nástup po Růžičkovi bere i jako výzvu. „Kdyby po něm přišel kdokoli, měl by to složité. Dvakrát týdně se s Růžou v Edenu potkáme, ani jeden z nás však necítí potřebu ohlížet se do minulosti. Fanoušci možná budou chtít mezi námi srovnávat, ale zatím není co," říká slávistický kouč a připouští, že nervozita se před pátečním vstupem do soutěže přece jen dostavuje. „Budu se ji snažit udržet v sobě a nepřenášet na jiné, zejména mužstvo bych tomu rád uvaroval."

Sázka na útočný hokej

Základní rámec pro dobrou atmosféru ve Slavii podle něj udělal nový šéf klubu Pitter, zahlazením všech dluhů se narovnaly vztahy a kouč se snažím udržet v kabině pozitivní naladění. „Slavia prodělala přes léto hodně změn, ale nemluvil bych o nějakém bodě nula. Příprava docela sedla, výsledky ale začnou počítat až od prvního kola. I když se v létě dařilo, zůstávám na zemi a spíš bych si přál, aby nás všichni dál podceňovali," přemítá Lubina.

Problémem ale pro něj budou stanovené kvóty mladíků. „Budeme pořád hrát minus dva hráči, protože hráče ročníku 1995 a mladší v současné době nemáme v takové kvalitě, aby mohli zasáhnout do extraligových bojů. To nás trošku limituje při skladbě sestavy na utkání," přiznává Lubina. „Sportovní cíle a sny máme všichni podobné, ale my budeme chtít hrát co nejlepší hokej, abychom přilákali diváky. Výsledky jsou samozřejmě neméně důležité," doplňuje kouč.

Oceňuje, že hráči rychle pochopili potřebu makat. „Chci sázet na útočný, agresivní hokej. Když se nebude dařit, budeme od toho možná nuceni ustoupit, ale hráčům věřím a beru pozitivně, že se nechali přesvědčit a hned bez výraznějšího nácviku ukázali, že jsou to ochotni i schopni produkovat," vykládá kouč, jehož těší, jak si porozuměl útok Bednář, Vlasák, Tomica. „Dohromady mají 109 let, ale slyší na sebe a mohou jít mladým za příklad."

Reklama