Hlavní obsah

Hybridní icing či větší útočná pásma. Co všechno přináší nový extraligový ročník?

Praha

Již dvaadvacátý ročník samostatné tuzemské nejvyšší hokejové soutěže dnes odstartuje na sedmi extraligových stadiónech. Zatímco herní formát soutěže zůstává stejný jako v poslední sezóně, velkých změn naopak doznala pravidla, která na květnovém šampionátu v Minsku schválila až do roku 2018 Mezinárodní hokejová federace. Obhájit titul se pokusí Zlín, nováčky jsou Olomouc, která se mezi elitu vrací po sedmnácti letech, a Mladá Boleslav. Ta v extralize chyběla dva roky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Pardubic Petr Sýkora v diskuzi s rozhodčím Vladimírem Šindlerem.

Článek

K těm nejzásadnějším novinkám patří rozšíření útočných pásem na úkor toho středního a rovněž zavedení hybridního icingu. S novinkami byli na seminářích seznámeni všichni hráči, trenéři i rozhodčí. „Většina novinek směřuje k vyšší atraktivitě hry a podpoře útočného hokeje," vysvětluje ředitel extraligy Josef Řezníček.

Nejzásadnější změny v pravidlech:
Rozšíření útočných pásem. Modré čáry budou nově umístěny 22,86 metru od zadního mantinelu, útočná pásma se tak rozšíří na úkor toho středního. Délka útočných třetin bude stejná na všech stadiónech, velikost střední třetiny tedy bude odvislá od délky kluziště.
Hybridní icing. Končí tradiční evropské posuzování zakázaných uvolnění, která se pískala, jakmile vyhozený kotouč přes polovinu hřiště přešel brankovou čáru. Hybridní icing, který se již uplatňuje v NHL, je kombinací původního zámořského a evropského posuzování zakázaných uvolnění.
Nyní bude záležet na tom, který z týmů má větší šanci dotknout se vyhozeného kotouče jako první. Pokud půjde o bránící tým, rozhodčí zapískají, v opačném případě hra pokračuje. Sudí se však musí rozhodnout dříve, než první z hráčů překročí pomyslnou spojnici bodů na vhazování. Pakliže si nebudou jistí, s ohledem na bezpečnost odpískají zakázané uvolnění.
Postavení na vhazování. V útočném pásmu se k buly jako první postaví hráč bránícího mužstva. Dosud to bylo naopak.
Vychýlení branky ze svého postavení při gólech. Gól bude uznán, pokud plastové brankové kolíky zůstanou zavěšeny v ledu i brance. Dosud se při sebemenším vychýlení gól neuznával.
Sevření puku rukou. Hra buď bude pokračovat dál, pokud ale rozhodčí sevření puku odpískají, automaticky následuje dvouminutový trest pro dotyčného hráče.
Trestná střílení. Hráč v něm nesmí provést otočku kolem své osy nebo nabrat puk na hokejku tzv. lakrosovým způsobem.
Nesportovní chování. Pakliže hráč vzteky praští hokejkou do mantinelu nebo plexiskla, obdrží jen dvouminutový, nikoliv desetiminutový trest, jak tomu bylo doposud.

Formát soutěže zůstává stejný jako v minulém ročníku. Fanoušci se mohou v základní části opět těšit na 52 kol. Tým, který skončí na prvním místě, získá Prezidentův pohár. Prvních šest celků tabulky si zajistí přímou účast ve čtvrtfinále play off. Ještě před jeho startem se uskuteční předkolo, které si zahrají mužstva na sedmém až desátém místě.

Celky na jedenácté až čtrnácté pozici čeká boj ve skupině o umístění, tzv. play out. Během šesti kol budou čtyři nejhorší kluby usilovat o to, aby neobsadily poslední dvě příčky znamenající nervy drásající baráž. Té se poté zúčastní i nejlepší dva týmy z první ligy. Po skončení dvanáctikolové baráže si první dvě mužstva zajistí extraligovou příslušnost pro sezónu 2015/2016.

5 nejzajímavějších příchodů do extraligy
JménoPostOdkudKam
Petr ČáslavaobránceČerepovec/KHLPardubice
Zbyněk IrglútočníkDinamo Minsk/KHLTřinec
Rostislav KleslaobráncePhoenix/NHLTřinec
Rostislav OleszútočníkBern/Švýc.Vítkovice
Martin ŠkoulaobránceSlovan Bratislava/KHLLiberec

Čtvrtfinále začne 11. března 2015, nový mistr zvedne nad hlavu Masarykův pohár nejpozději 23. dubna, tedy přesně týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě. Extraliga se vrací k hracímu modelu z předloňské sezóny. Čtvrtfinále se tudíž bude hrát po dvou zápasech v každém hracím dnu.

5 nejzajímavějších přestupů v rámci extraligy
JménoPostOdkudKam
Michal BarinkaobránceVítkoviceSparta
Petr KadlecobránceSlaviaPlzeň
Pavel PateraútočníkKladnoOlomouc
Petr TonútočníkSpartaBrno
Tomáš VlasákútočníkPlzeňSlavia

K hlavním favoritům patří tradičně pražská Sparta, která touží po sedmi letech ukončit čekání na titul. Holešovický celek sice v přestávce opustil kanonýr Petr Ton či gólman Tomáš Pöpperle, vedení klubu však kádr také razantně posílilo. Do branky zlanařilo světového šampióna Rastislava Staňu, defenzivní řady posílili zkušený Michal Barinka či slovenský reprezentant Marek Ďaloga. V útočných formacích se fandům představí třeba Slováci Lukáš Cingel s Martinem Réwayem nebo Slovinec Robert Sabolič.

5 nejzajímavějších odchodů z extraligy
JménoPostOdkudKam
Tomáš NosekútočníkPardubiceDetroit/NHL
Tomáš PöpperlebrankářSpartaSoči/KHL
Martin RůžičkaútočníkTřinecČeljabinsk/KHL
Petr ZámorskýobránceZlínNY Rangers/NHL
Martin ZaťovičútočníkKarlovy VaryTogliatti/KHL

Sázková kancelář Tipsport pasuje Spartu na žhavého kandidáta na zlato, na její triumf vypsala kurz 4,75. Za ještě většího favorita ale považuje Třinec. Oceláři vyrukují na soupeře ve zbrusu nové multifunkční aréně. Dres Ocelářů obléknou například ostřílený zadák z NHL Rostislav Klesla, nebo útočníci Zbyněk Irgl a Kamil Kreps. Slušné šance na obhajobu titulu mají podle bookmakerů hokejisté Zlína, do finále bude chtít znovu proniknout i poslední finalista z Brna. Největším outsiderem je podle sázkových kanceláří nováček z Olomouce (s kurzem 120:1).

5 hvězd, které ukončily kariéru
JménoPostKlub
Radek BonkútočníkTřinec
Jiří HanzlíkobráncePlzeň
Petr NedvědútočníkLiberec
Jan PeterekútočníkTřinec
Martin StrakaútočníkPlzeň

Zajímavostí nového ročníku je fakt, že kluby si poprvé v historii mohly vybrat, v jaké barvě dresu chtějí nastupovat v domácích zápasech. A většina mužstev sáhla po tmavší barvě. Tu světlou zvolil jen kvintet Liberec, Litvínov, Olomouc, Brno a Zlín.

Jedna z novinek se týká i rozhodčích. Po vzoru NHL již nebudou mít na svých zádech jmenovky, nýbrž čísla. Na listinu sudích bylo zařazeno 22 hlavních a třicet čárových. Sedm hlavních působí jako profesionálové (Fraňo, Hodek, Hribik, Pešina, Šindler, Šír a Hradil).

Čísla hlavních extraligových rozhodčích
2 Robert Čech3 Martin Fraň
4 Oldřich Hejduk5 Pavel Hodek
6 Martin Homola7 Tomáš Horák
8 René Hradil9 Jan Hribik
10 Petr Lacina11 Pavel Mikula
12 Roman Mrkva14 Alexander Pavlovič
15 Vladimír Pešina16 Roman Polák
17 Jakub Smitka18 Štěpán Souček
19 Roman Svoboda20 Vladimír Šindler
21 Robin Šír22 Tomáš Turčan
23 Petr Úlehla24 Radek Wagner

Po minulé sezóně rozhodcovskou kariéru ukončili Milan Minář s Radimem Husičkou, do Kontinentální ligy odešel pískat Antonín Jeřábek a František Kalivoda dal přednost pracovní příležitosti v zahraničí.

Program dnešního 1. kola
17:00Vítkovice - Hradec Králové
17:30Litvínov - Karlovy Vary
17:30Zlín - Mladá Boleslav
18:00Olomouc - Slavia
18:00Liberec - Brno
18:20Třinec - Pardubice (ČT Sport)
18:30Sparta - Plzeň
Kdo vyhraje extraligovou sezónu 2014/15?
Sparta
10,6 %
Třinec
11,3 %
Plzeň
6,2 %
Zlín
6,8 %
Hradec Králové
3,5 %
Brno
24,6 %
Pardubice
11,8 %
Vítkovice
6,5 %
Liberec
2,3 %
Slavia
4,6 %
Litvínov
4,4 %
Karlovy Vary
2,1 %
Mladá Boleslav
1,6 %
Olomouc
3,7 %
Celkem hlasovalo 6689 čtenářů.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice