Hlavní obsah

Hradec Králové - Sparta 3:1Hradec Králové zdolal mlhu i Spartu a také podruhé v sezóně vyhrál

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Červený 1 : 0
11. Přibyl 1 : 1
13. Mertl 2 : 1
14. Červený 3 : 1
Záznam online reportáže

Hradec Králové

Hokejisté Hradce Králové vstoupili do nového ročníku Tipsport extraligy stoprocentně úspěšně a po výhře ve Vítkovicích porazil Mountfield ve druhém kole doma pražskou Spartu 3:1. Všechny branky padly už v úvodní třetině. Na vedoucí trefu Rudolfa Červeného sice odpověděl Daniel Přibyl, ale ve 13. minutě rozhodl Tomáš Mertl a za 71 vteřin se prosadil znovu Červený.

Foto: David Taneček, ČTK

Hradečtí útočníci Rudolf Červený (vlevo) a Petr Beránek se radují z gólu proti Spartě.

Článek

Už v minulé sezóně měli v Hradci potíže s mlhou vznášející se při zářijových duelech nad ledem a orosenými skly na mantinelech. A situace se opakovala i tentokrát, po třiceti vteřinách, po prvním útoku Sparty, byl zápas přibližně na pět minut přerušen. Nepomohla ani letní rozsáhlá rekonstrukce stadionu. Na ledě se pohybovali všichni hráči, pomáhali opar rozehnat.

Nebylo to však jediná vada na kráse zrenovované ledové plochy. V obou útočných pásmech se tvořily kaluže, které musela dokonce ve třetí třetině vysušit rolba. Duel byl tak znovu přibližně na pět minut zastaven.

Pauza v úvodu zřejmě pomohla domácímu Hradci, jenž odehrál perfektní první třetinu, při které byl velmi efektivní. Jako první se prosadil v sedmé minutě Červený, jehož poslal do brejku Beránek. Hradecký útočník se trefil přesně do horního rohu Staňovy brány.

Sparta se těžko dostávala přes obranu Mountfieldu. Ten se tak vrátil ke hře, která ho zdobila v minulé sezoně. Nic nevadilo, že v přípravě se mu nedařilo, z deseti utkání během letní pauzy vyhrál pouze tři. Pražané se přesto dočkali branky, stav srovnali v přesilovce, kdy skóroval Přibyl.

Mertl vrátil Hradci náskok

Jenže úvodní dvacetiminutovka patřila Hradci. O rozdílovou branku se postarala první formace, v minulé sezóně jasný tahoun východočeské ofenzivy. Tradičně se na gólu podílela celá trojice: Šimánek posunul ve středním pásmu na Kudrnu, jenž našel Mertla, a ten prostřelil Staňu. Pro Kudrnu to byl pátý kanadský bod ve druhém zápase. Hradecký náskok navíc potvrdil ještě Červený skórující hned v následující minutě po Mertlovi.

Druhá třetina se odehrávala většinou v nerovnovážném počtu. Celkem bylo během dvaceti minut vyloučeno osm hráčů, hostující zadák Barinka si dokonce vysloužil osobní desetiminutový trest. Hradec v ní i v závěrečné části předváděl svou typickou hru - tedy velmi dobrou defenzivu a brejky, navíc podporované perfektním Kantorem v brance.

Hradecká jednička byla pozorná, střely nevyrážela a zaskvěla se například při tvrdé Ďalogově ráně ze strany. Prudce letící puk Kantor jistě ztlumil na hrudi. Ještě lepší zákrok ukázal Kantor po Rolinkově dorážce. Domácí mohli definitivně rozhodnout v 53. minutě, kdy jel sám na Staňu Tvrdík, jenže slovenský brankář zasáhl.

Hrálo se urputně a důrazně. A z toho pět minut před koncem vznikla pořádná mela, po níž se u hradecké brány poprali domácí Vašíček se sparťanským Formanem.

2. kolo hokejové Tipsport extraligy:
Mountfield Hradec Králové - HC Sparta Praha 3:1 (3:1, 0:0, 0:0)
Branky: 7. Červený (P. Beránek), 13. Mertl (Kudrna, Šimánek), 14. Červený (Slovák, Knotek) - 11. Přibyl (Sabolič). Rozhodčí: Hribik, Úlehla - Polonyi, Flegl. Vyloučení: 8:8, navíc Vašíček - Barinka, Forman všichni 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 5366.
Hradec: Kantor - Slovák, Frühauf, Jank, P. Mikuš, Pláněk, Vašíček, Dietz - Kudrna, Mertl, Šimánek - Dej, Kukumberg, Valcourt - Beránek, T. Knotek, Červený - Kopta, Tvrdík, Nedvídek. Trenéři: Draisaitl a Kučera.
Sparta: Staňa - K. Pilař, Ďaloga, Piskáček, Barinka, Polášek, J. Mikuš, Hrbas - Réway, J. Hlinka, Rolinek - Kumstát, Pech, Forman - Sabolič, Přibyl, Cingel - Volek, Bahenský, Klimek - Černoch. Trenéři: Jandač a Moták.

Reklama

Související témata: