Hlavní obsah

Extraligu opustí hvězdy NHL, některé zůstanou

Fanoušci českých hokejových klubů se musí opět připravit na střídmější časy. Po roce přepychu, kdy mohli sledovat většinu nejlepších českých hokejistů v domácí extralize, už nebudou chodit na Jaromíra Jágra, Pavla Kubinu nebo Milana Hejduka. Tyto hvězdy a zástup dalších hráčů se vrátí do NHL, kde několikaleté jednání o nové Kolektivní dospělo k dohodě.

Foto: PRÁVO

Brankář Roman Turek by měl zůstat v Budějovicích.

Článek

Extraliga loni zaznamenala díky návratu hvězd nárůst návštěvnosti o několik desítek procent, zápasy rozhodovali borci z NHL. Mistrovské Pardubice těžily ze spolupráce kanonýra Hejduka s dříčem Bulisem, Zlín dotáhl do finále zarputilý Čajánek, Sazka Arenu pravidelně plnili diváci obdivující kousky slovenských útočníků Pálffyho a Stümpela.

Sparta měla ze zámoří dokonce sedm posil, naopak sestoupivší Jihlava ani jedinou. České Budějovice, které ji mezi elitou vystřídaly, neměly s kompletní pětkou z NHL v první lize konkurenci. Celkem se v Čechách představilo na šedesát hokejistů ze zámoří.

V Budějovicích lépe než v NHL?

České Budějovice byly dokonce jediným týmem, který i s vědomím blížícího se startu NHL získal dvě zámořské posily. V létě přišli Melichar a Václav Nedorost. A manažer Jaromír Látal je přesvědčen, že oba zůstanou. "Oběma jsme nabídli takové podmínky, které v NHL za současného stavu nedostanou. Kdyby přece jen odešli, hodně by mi to vadilo," uvedl pro ČTK Látal, který se smířil s tím, že přijde o Prospala, Dvořáka i Martínka.

"Oslabeny ale budou všechny týmy," řekl pardubický manažer Zbyněk Kusý. Jen stěží se ale všichni hráči, kteří v době výluky zamířili do Evropy, vrátí zpět. Například gólman Roman Turek už opustil Calgary a vrátil se definitivně do Budějovic.

Vrbata: NHL se už nemusí vyplatit

Většinu hráčů teprve jednání o smlouvě čeká. Mistři světa Ručinský, Hlaváč, Šlégr a další nemají v zámoří platný kontrakt. A někteří z nich nevyloučili, že budou hrát doma. Navíc po finančních škrtech přestala být pro mnohé soutěž finančně lákavá. "Jestli platy klesnou o 24 procent, některým hráčům se nevyplatí do NHL chodit. A já bych byl asi jeden z nich," prohlásil Radim Vrbata.

Podobný osud prorokoval Kusý řadě hráčů. "Dost hokejistů v Evropě zůstane," soudí. Podle něj se extraliga nemusí bát o ztrátu prestiže, ani úbytku fanoušků. "Doma máme řadu výborných hráčů, kteří hvězdy z NHL zastoupí. Odliv diváků možná některé stadiony postihne, ale nijak drasticky. Třeba v Pardubicích chodilo na každý zápas osm tisíc lidí i před výlukou," řekl.

Reklama