Hlavní obsah

Sparta excelovala v Brně. Mistr se stále trápí, Litvínov otočil duel v Hradci a dál vede

Praha
Aktualizováno

Hokejisté Sparty deklasovali v rámci 6. kola Tipsport extraligy Brno na jeho ledě 8:1, když hned čtyřikrát skóroval Lukáš Klimek. Mistr ze Zlína se v novém ročníku nejvyšší soutěže znovu nedočkal prvních bodů, v pátek podlehl doma Pardubicím 1:3. Třinec porazil Plzeň 3:1. Stejným poměrem si Mladá Boleslav poradila s Karlovými Vary a zaznamenala premiérovou výhru před vlastními fanoušky. Hradec Králové prohrál 1:2 s Litvínovem, který nadále drží první místo v tabulce. Nováček z Olomouce zvítězil nad Libercem 4:3.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zklamaní zlínští hráči, ani v duelu s Pardubicemi se prvních bodů do tabulky nedočkali. Vpředu zkušený obránce Radim Tesařík.

Článek
Fotogalerie

Sparta dokonale oplatila Brnu vyřazení z posledního semifinále play off. V Rondu zářil zejména Lukáš Klimek, který čtyřikrát rozvlnil síť a navíc přidal i jednu přihrávku. Sedmadvacetiletý forvard dosáhl na třetí hattrick v extraligové kariéře. Pět asistencí si připsal zadák Adam Polášek. Hodně pikantní příchuť měl zápas pro útočníka Komety Petra Tona, který jedenáct sezón oblékal dres holešovického klubu. Po skončení duelu ale důvod k radosti neměl. Brno inkasovalo v extralize doma osm gólů vůbec poprvé od svého návratu mezi elitu.

Třinečtí Oceláři odčinili proti Plzni úterní porážku z Ligy mistrů s Tapparou Tampere. Slezané zadělali na tříbodový zisk v polovině zápasu. Po bezbrankové první části otevřel střelecký účet střetnutí ve 29. minutě Irgl, který se pátým gólem v sezóně prosadil dokonce ve vlastním oslabení. O šest minut později pak na jeho trefu navázal v přesilovce Orsava. O výhře domácích pak tři minuty před koncem základní hrací doby definitivně rozhodl Rákos. Západočeši se v závěru dočkali alespoň čestného úspěchu, o čisté konto připravil Hrubce čtyři sekundy před vypršením šedesáté minuty Sýkora.

Kaňkou na vítězství Ocelářů bylo zranění dvacetiletého útočníka Radima Matuše, který po zákroku plzeňského obránce Jakuba Jeřábka z 4. minuty skončil v nemocnici s těžkým otřesem mozku. Zadák Indiánů obdržel za vražení na hrazení trest na dvě plus deset minut. Matuš byl silně otřesený, na cestě z ledové plochy jej museli přidržovat spoluhráči a členové realizačního týmu.

Zlínu se znovu nedařilo

Mistrovský Zlín se v nové sezóně zatím hledá. V pátek nestačil ve svém hájemství na Pardubice a s nulou na kontě stále zůstává na posledním místě tabulky. Východočeši, kteří nastoupili i s novou posilou obráncem Tomáše Mojžíšem, vedli od 17. minuty po trefě Kauta. Na začátku prostřední dvacetiminutovky sice srovnal Köhler, jenže hned o minutu později vrátil hostům zpět jednobrankový náskok Nahodil. V závěrečné části pojistil triumf Pardubic v početní výhodě Radil.

Mladá Boleslav se radovala z prvního vítězství před svými příznivci po svém návratu mezi elitu. Do vedení ji poslal v 11. minutě Mikulík. Ve 31. minutě navýšil vedení v přesilovce Pabiška a těsně před druhou sirénou upravil na 3:0 Lenc. Porážku Energie zmírnil v 52. minutě Kverka. Svěřenci trenéra Mlejnka i potřetí v sezóně odjeli z kluziště soupeře bez bodu.

Brankář Francouz byl blízko historickému zápisu 

Velké věci se děly v Hradci Králové, kam přicestoval lídr z Litvínova. Mountfieldu zařídil vedení v 17. minutě Kanaďan Valcourt, jenže třináct vteřin před první přestávkou srovnal svým čtvrtým zásahem v sezóně Ručinský. Verva, která postrádala v sestavě zraněného obránce Gulu, nakonec překlopila výsledek na svoji stranu poté, co se ve 32. minutě trefil Majdan. Hubený náskok hosté nakonec udrželi až do úplného konce.

V samotném závěru byl blízko historickému zápisu Pavel Francouz, který mohl jako první brankář v extralize vstřelit gól. Francouz se těsně před koncem pokusil trefit odkrytou klec a byl úspěšný. Jenže jeho radost z gólu trvala jen krátce, puk totiž přešel brankovou čáru až po vypršení času.

Verva zůstává jediným mužstvem, které v novém ročníku nejvyšší soutěže ještě neokusilo hořkost porážky. Olympijský šampión z Nagana Martin Ručinský vévodí produktivitě Tipsport extraligy. Na kontě má aktuálně 10 bodů za 4 branky a 6 nahrávek.

Nováček z Olomouce se těšil z druhé domácí výhry v řadě. Kohouti měli proti Liberci raketový nástup do utkání a již v 17. minutě svítil na ukazateli stav 3:0. Bílí Tygři sice poté stahovali manko, vynutit si alespoň prodloužení se jim ale už nepodařilo. Tři asistence si připsal forvard Hanáků Roman Rác.

Utkání mezi pražskou Slavií a Vítkovicemi je na programu 30. září od 18:15 hodin.

Hokejová Tipsport extraliga - 6. kolo:
Třinec - Plzeň 3:1
Branky: 29. Irgl, 35. Orsava, 58. Rákos - 60. T. Sýkora.
Mladá Boleslav - Karlovy Vary 3:1
Branky: 11. Mikulík, 31. Pabiška, 38. Lenc - 52. Kverka.
Zlín - Pardubice 1:3
Branky: 21. Köhler - 17. Kaut, 22. Nahodil, 45. Radil.
Olomouc - Liberec 4:3
Branky: 1. Marosz, 10. Cibák, 17. Škůrek, 26. Majeský - 20. Valský, 32. Bartek, 53. Bulíř.
Hradec Králové - Litvínov 1:2
Branky: 17. Valcourt - 20. Ručinský, 32. Majdan.
Brno - Sparta 1:8
Branky: 16. L. Čermák - 11., 21., 55. a 60. Klimek, 4. J. Hlinka, 9. Cingel, 25. Přibyl, 37. Rolinek.
Utkání mezi Slavií a Vítkovicemi se hraje 30.9. v 18:15 hodin.

Reklama

Související témata: