Hlavní obsah

Hradec Králové - Litvínov 1:2Litvínov dál drží v extralize neporazitelnost, vyhrál i v Hradci

MinutaMin. Tým Hráč Akce
17. Valcourt 1 : 0
20. Ručinský 1 : 1
32. Majdan 1 : 2
Záznam online reportáže

Hradec Králové

Hokejisté Litvínova vyhráli v 6. kole Tipsport extraligy na ledě Hradce Králové 2:1, jako jediní v soutěži zůstávají stále neporažení a vedou tabulku o tři body před Třincem. Severočeši sice prohrávali od 17. minuty po trefě Kanaďana Collina Valcourta, ale ještě na konci první třetiny vyrovnal Martin Ručinský a ve 32. minutě rozhodl Slovák Juraj Majdan.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Litvínovský útočník Martin Ručinský (vlevo) a obránce Petr Chaloupka slaví gól na ledě Hradce Králové.

Článek
Fotogalerie

První tým extraligové tabulky ukazoval v Hradci, proč je na špici. Litvínov se veze na vlně a jeho hlavní zbraň, tedy brankář Francouz, byla i tentokrát excelentní. Čtyřiadvacetiletý gólman poprvé v zápase použil novou masku, na níž má obrázek litvínovské legendy, kouče olympijských vítězů z Nagana Ivana Hlinky, který před deseti lety zemřel při autonehodě.

Francouz byl celý zápas jistý a pozorný. Na začátku vychytal ramenem tvrdou střelu kapitána Šimánka, ve druhé třetině zase předvedl perfektní zákrok při Skokanově střele z prostoru mezi kruhy a ve třetí třetině při Pospíšilově kličkované.

Nevšední pak bylo i brankářovo počínání při hradecké přesilovce ve druhé části. Francouz ztratil hokejku a prudkou přihrávku směřující na volného Kudrnu před prázdnou bránu zastavil jen vyrážečkou. Nejlepší chvíli předvedl Francouz v poslední vteřině. Při domácí power play lapil puk a trefil ho přes celé hřiště do odkryté brány. Gól však nebyl uznán, padl těsně po konci utkání.

Člen reprezentačního kádru inkasoval jen v první třetině při domácí početní výhodě. Pospíšilovu přihrávku zpoza brány proměnil v 17. minutě Valcourt střelou pod břevno. Byla to první extraligová branka útočníka, jehož doporučil do Hradce syn trenéra Draisaitla, jenž s ním hrál v zámoří.

Majdan otočil skóre

Hradecké vedení však netrvalo dlouho. A vyrovnání přesně naplnilo frázi o gólu do šatny. Třináct vteřin před koncem první třetiny matador Ručinský po kroužení domácím pásmem nahodil puk na branku, před níž stínil obránce Chaloupka a puk skončil za Kantorovými zády. Původně byl připsán gól Chaloupkovi, v oficiálním zápase pak Ručinskému.

Olympijský vítěz z Nagana tak znovu potvrdil skvělou formu, nezastavila ho ani prudká rána, kterou ho nastřelil na začátku utkání jeden ze spoluhráčů.

Ve druhé třetině byl Litvínov lepší, Hradec rozptylovaly i debaty s rozhodčím Lacinou, jehož některé verdikty domácí výrazně rozčilovaly. Šlo i například o vyloučení obránce Janka. Tuto přesilovku sice domácí přežili, ale pár vteřin po zadákově návratu inkasovali. Ve 32. minutě se po Skleničkově přihrávce ze strany trefil Majdan.

V poslední části se tlačil vpřed Hradec, ale hosté pečlivě bránili. A navíc měli vynikajícího Francouze. Činil se však i jeho protějšek Kantor, například Pirošovi chytil jistý gól, kterým mohl pět minut před koncem definitivně rozhodnout. Nepodařilo se mu to. Gól nepadl ani při hradecké power play, a tak si Verva připsala další tři body.

6. kolo hokejové Tipsport extraligy:
Mountfield Hradec Králové - HC Verva Litvínov 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 17. Valcourt (Pospíšil, Dej) - 20. Ručinský (R. Hanzl, Martynek), 32. Majdan (Sklenička, Piroš). Rozhodčí: Lacina, R. Svoboda - Flegl, Polonyi. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. Diváci: 4378.
Hradec Králové: Kantor - Slovák, Frühauf, Pláněk, P. Mikuš, Jank, Vašíček - Kudrna, Mertl, Šimánek - Dej, Kukumberg, Pospíšil - Skokan, T. Knotek, Červený - P. Beránek, Nedvídek, Valcourt. Trenéři: Draisaitl a Kučera.
Litvínov: Francouz - Chaloupka, Kubát, Pavlík, Sklenička, Pavelka, Zeman - Jánský, Hübl, Lukeš - Martynek, R. Hanzl, Ručinský - Majdan, Piroš, Trávníček - Písařík, Šrámek, Jurčík. Trenéři: Rulík a Hořava.

Reklama

Související témata: