Hlavní obsah

Staňa se vrátil do branky Sparty a Pardubicím nedovolil ani gól

Pardubice

Po šesti extraligových zápasech strávených na střídačce se Rastislav Staňa postavil do branky Sparty a návrat mu vyšel perfektně. Na ledě Pardubic, kde doposud žádný tým nevyhrál, vychytal čisté konto a přispěl k vítězství svého týmu 3:0. Staňa v zápase předvedl řadu důležitých zákroků, pomohla mu i konstrukce branky.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Pardubický obránce Petr Čáslava (uprostřed) před sparťanským brankářem Rastislavem Staňou v utkání 10. kola Tipsport extraligy.

Článek

"Pauza už byla opravdu dlouhá, ale vím, že to ode mě na začátku sezony nebylo stoprocentní. Týmu se dařilo, a tak nebyl důvod něco měnit. Mně nezbývalo nic jiného, než čekat na svou šanci. Věděl jsem, že přijde a že ji musím chytit," řekl po vydařeném návratu Staňa, který si v zápase připsal 22 zákroků.

Za svá záda nepustil ani jeden puk a trenérům tak zamotal hlavu s volbou brankářské jedničky do dalších zápasů. "Je to jen dobře pro mužstvo, že jsme tu dva kvalitní brankáři. Když se jeden z nás zraní, tak může zaskočit druhý. Zase je to jen na trenérech, jak se rozhodnou a koho postaví," uvědomuje si Staňa, kterého z brankoviště vytlačil spolehlivými výkony Filip Novotný.

Před zápasem pociťoval nervozitu

Důležitost utkání pociťoval slovenský brankář už před samotným začátkem. "Delší dobu jsem nechytal, takže se dostavila nervozita. To je ale podobné před každým utkáním, někdy to pomůže, jindy ne. Bylo to o tom, abych si to správně nastavil v hlavě," tvrdil Staňa, který si zachytal hlavně v první třetině. "Pardubice měly hodně přesilovek, bylo to opravdu náročné. Od druhé třetiny jsme pak byli o něco lepší," řekl slovenský gólman.

Při dvojnásobném oslabení musel řešit jednu kritickou situaci. "O klubko hráčů přede mnou se mi zasekla hokejka, a tak jsem ji musel pustit. Křičel jsem na Marka Hrbase, ať mi dá svoji hráčskou, ale on mi celou dobu chtěl posunout tu moji. Až po čase mě pochopil a dal mi tu jeho," líčil Staňa nedorozumění se spoluhráčem.

Do úplné pohody pak Staňovi pomohl druhý gól Sparty, který dal v polovině zápasu Lukáš Klimek. "Díky dvoubrankovému vedení jsem nebyl pod takovým tlakem a chytalo se mi lépe, než kdyby to bylo jen o gól. Cítil jsem tu rezervu, ale přesto to bylo náročné až do konce. Naštěstí jsme nedostali gól na 2:1," dodal Staňa.

Reklama

Související témata: