Hlavní obsah

Francouz se ukázal kouči Růžičkovi a výhra jej těšila i kvůli fandům Litvínova, kteří Spartu nemusejí

Praha

V nedělním zápase proti Liberci poprvé v sezóně střídal, když ve dvou třetinách čtyřikrát inkasoval. O dva dny později se gólman hokejového Litvínova Pavel Francouz ukázal v opačném světle. V tom, na které jsou fanoušci od něj zvyklí. V přímém souboji o druhé místo pochytal všech 34 střel domácí Sparty a svým druhým čistým kontem v ročníku pomohl Chemikům k výhře 1:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Litvínovský brankář Pavel Francouz oslavuje vítězství nad Spartou.

Článek

Co hlavně jste oproti zápasu s Libercem změnili?

Myslím, že to bylo naprosto zřetelný. Sice jsme dali jenom jeden gól, ale směrem do obrany to bylo úplně o něčem jiném. Obětavost týmu, neskutečné množství zblokovaných střel. Přesně to, co nám proti Liberci chybělo. Urazili jsme tím hokejového boha, dostali pořádný kopanec a spadli na zem. Možná jsme si mysleli, že to půjde i bez toho. Zjistili jsme, že nepůjde a jsem strašně rád, že jsme se zase vrátili do kolejí, do kterých jsme zajeli od začátku sezóny.

Velkou měrou jste k tomu pomohl vy...

Zatímco v neděli jsem se na ledě necítil dobře, proti Spartě jsem se s každým zákrokem cítil líp a líp a ke konci už jsem si i věřil. Samozřejmě jsem ale měl i velké množství štěstí. Sparta hraje doma výborně, má vysoké hráče, kteří přede mě chodili, a bylo těžké hledat puk. Párkrát jsem ho ani neviděl a stejně mi přistál v náručí. Ale děkuju klukům, jak skákali do střel a jezdili po zadku.

Zvedne vám vychytané čisté konto sebevědomí?

Snažím se působit pořád stejně. Ať už vyhrajeme nebo prohrajeme. Ať se mi daří, nebo nedaří. Člověk musí být pořád na stejné úrovni, i když někdy je to těžší a koupete se v tom. Po zápase s Libercem jsme si k tomu s Orim (trenérem brankářů Zdeňkem Orctem) něco řekli. On je natolik zkušený, že ví, jak mě má podpořit. Prohru a střídání jsem hned hodil za hlavu a doufal, že dneska to bude daleko lepší. Jsem rád, že se to povedlo. Ale přiznám se, že jsem osobně čekal trochu víc gólů.

Kdy vám během zápasu bylo nejhůř?

Když se na mě ve druhé třetině řítil osamocený Sabolič. Ale trefil mi to do lapačky a ohromně nás povzbudilo, že jsme z naší chyby nedostali gól.

Utkání osobně přihlížel reprezentační kouč Vladimír Růžička. Těší vás o to víc, jak jste se mu předvedl před nominací na listopadový turnaj Karjala?

On chodí na hodně našich zápasů a já to radši moc nevnímám. Samozřejmě jsem rád, když se mi před ním zadaří a on to vidí, ale on stejně víceméně ví, co ode mě může čekat. Ale nad nominací vůbec nepřemýšlím, nechci si tím ubírat kapacitu v hlavě. Když mi přistane na stole, budu nesmírně šťastný, ale teď myslím jen na Litvínov. Stejně by mi do reprezentace pomohly jen výkony v jeho dresu.

Nepřekvapilo vás, jak moc litvínovských fanoušků vás přijelo podpořit?

Nevraživost je možná moc silné slovo, ale vím, že v Litvínově fanoušci Spartu moc nemusejí. Vzájemné zápasy si užívají a my jsme rádi, že jich dorazilo tolik. Pomohli nám k vítězství.

Reklama

Související témata: