Hlavní obsah

Liberecký trenér Čada: Přišla vhodná doba, abych se vrátil domů

Liberec

Už vedl hokejisty Liberce ve třech extraligových zápasech, z nichž Bílí Tygři vydolovali pět bodů, ale domácí premiéra čeká 60letého kouče Rostislava Čadu až dnes při dohrávce s Plzní.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecký trenér Rostislav Čada (v popředí) udílí pokyny svým hráčům na tréninku.

Článek

Věříte, že jste rychle nabral s Libercem správný směr?

Od nového trenéra se vždycky čeká, že zlepší situaci. Pro mě byly důležité pozitivní reakce hráčů v kabině i společná chuť odvést dobrou práci i výkony, které se promítnou do výsledků. Přesně to od nás požaduje vedení, podobná očekávání jsou i mezi fanoušky.

V jakém stavu je aktuálně mužstvo?

Když přijde nový kouč, hráči jsou často bojovnější a koncentrovanější, na tom se zatím snažím stavět. Snad nasazení i agresivita vydrží, společně s organizací hry to jsou rozhodující prvky dnešního hokeje. Chci, aby všichni pochopili, že naším záměrem je hrát jednoduše, ale disciplinovaně, a hlavně to vydržet celých šedesát minut.

Dostal jste jasné zadání dovést Liberec do play off?

Konkrétní cíl stanoven nebyl, ale smysl základní části je jasný. Vím o něm a budeme se ho snažit splnit, aby liberecké hokejové prostředí bylo celkově spokojené.

Drtivou většinu trenérské kariéry jste prožil v cizině, co vás teď dovedlo do extraligy?

Chuť do nové práce, možná i určitá výzva. Jak říkáte, pracoval jsem převážně v zahraničí a měl štěstí, že mě oslovovaly elitní kluby. S těmi českými jsem dosud do styku moc nepřišel. Možná právě teď ale přišla vhodná doba, abych se vrátil domů a zkusil něco, co jsem předtím poznal jen krátce před deseti lety v Plzni nebo potom tehdy ještě na nižší úrovni v Brně.

Nevyjasněný ale zůstává váš nečekaný odchod po startu sezóny ze Slovanu...

Začínal jsem tam svou třetí sezónu a vůbec ne špatně. Berte to tak, že odchod z Bratislavy přišel čistě z osobních důvodů, teď už se neohlížím a s čistou hlavou se věnuju nové práci. Můj konec ve Slovanu byl ale jiný než kdysi v Omsku, kde měl rozhodující slovo gubernátor oblasti. A ten řekl, že mění trenéra. Financemi a rozhodnutími ovlivňoval hokej ve městě a představitelé klubu o tom nemohli ani diskutovat.

Reklama

Související témata: