Hlavní obsah

Plekanec touží po NHL, na farmu už nepůjde

PRAHA

Tři roky v AHL má za sebou hokejový útočník Tomáš Plekanec, odchovanec kladenského hokeje. Borec patřící Montrealu Canadiens, za nějž odehrál dva zápasy v NHL, strávil většinu času ve farmářském týmu v Hamiltonu. Teď věří ve zlom. Pokud ne, zůstane v Evropě. Působení v záložní soutěži nechce prodlužovat.

Foto: PRÁVO

Tomáš Plekanec

Článek

"Pokud nedostanu jednocestnou smlouvu, na farmu určitě nepůjdu. Tomu se chci vyhnout," má zcela jasno dvaadvacetiletý útočník, který se pyšní mimo jiné titulem mistra světa do dvaceti let z roku 2001.

Tři roky za oceánem hodnotí pozitivně. "Bylo to pro mě přínosné," přesvědčuje. "Ale teď už nemám na farmě co ukázat, ani mi to nemá co dát. Prioritou pro mě zůstává NHL, ale když to nevyjde, zůstanu raději v Kladně, s nímž už jsem předběžně domluvený. Momentálně je pro mě lepší hrát extraligu než být v nižší soutěži v zámoří," říká Plekanec.

Stávka v NHL v minulé sezóně mu udělala škrt přes rozpočet. Po dvou zápasech za první tým Montrealu v ročníku 2003/2004 věřil, že na jeho kontě budou starty v prestižní soutěži narůstat. "Myslím, že bych něco odehrál. Určitě," nepochybuje o svých schopnostech. "Ale nejsem na tom tak zle. Jsem mladý a mám vše před sebou. Někteří starší kluci přišli třeba o nejlepší rok," přemítá o situaci, která v soutěži vládla.

Novou dohodu hodnotí pozitivně

Proto s napětím sledoval, jak dopadnou jednání o nové kolektivní smlouvě. "Ale nebylo to tak, že bych hltal všechny zprávy. Jen jsem se na internetu zajímal spíše tak obecně," vypráví. Novou dohodu hodnotí ze svého hlediska pozitivně. "Hráčům mého věku to pomůže. Týmy nebudou přeplácet hvězdy, starších hráčů v soutěži ubude, protože než být za málo peněz v NHL, raději zůstanou v Evropě," je přesvědčen Plekanec.

Sám čeká, jak bude Montreal reagovat. "Pokud mám správné informace, tak mi do posledního července musí předložit nabídku. Přes agenta mám signály, že o mě v Montrealu stojí. Ve hře je také výměna do jiného klubu," přibližuje situaci útočník.

V minulé sezóně v AHL posbíral 64 bodů v základní části a v play-off, které jeho klub opustil v prvním kole, přidal dalších šest bodů. Navrch si zahrál Utkání hvězd AHL, kde byl vyhlášen nejrychlejším bruslařem. "Nevím, jestli to o něčem vypovídá. Spíše se mi to kolečko povedlo rychleji než těm ostatním," říká skromně Plekanec, který se momentálně připravuje s Kladnem.

Reklama

Související témata: