Hlavní obsah

Rozkaz splnil a nenáviděný Hradec porazil. V Budějovicích budou mít radost, ví Straka

Praha

Soustřeďuje se výhradně na působení v prvoligových Českých Budějovicích a ve start v hokejové extralize už ani nevěřil. Jenže ve čtvrtek ráno zazvonil hokejovému útočníkovi Josefu Strakovi telefon a z druhého konce přilétla otázka, jestli by nechtěl Spartě formou střídavého startu vypomoci proti Hradci Králové. Šestatřicetiletý centr neváhal a kývnul. Vždyť zahrát si zase za tým, se kterým před osmi lety získal mistrovský titul, bylo hodně lákavé. „Hlavně teď můžu s radostí do Budějovic, protože jsme porazili Hradec Králové. Budou tam z toho mít velkou radost,“ usmíval se Straka po výhře 4:3.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Hokejový útočník Josef Straka v dresu Sparty během utkání s Hradcem Králové.

Článek

Hned jste si uvědomil, že nastoupíte proti hradeckému Mountfieldu, který před minulou sezónou získal od Českých Budějovic extraligovou licenci, a proto je u fanoušků Motoru v nelibosti?

Samozřejmě! Taky mi to kluci v Budějovicích připomínali a říkali, ať se bez bodů nevracím.

To jste splnil. Jak se vůbec vaše výpomoc Spartě zrodila?

Bylo to hodně rychlý. Ve čtvrtek ráno mi volali ze Sparty, že mají zraněné hráče, a ptali se, jestli si chci přijet zahrát. Samozřejmě jsem to uvítal a jsem rád, že jsem zase dostal možnost hrát extraligu za Spartu.

Vzpomněl jste si, že se do holešovického klubu vracíte po osmi letech? Tehdy jste vyhráli titul...

Když jsem přišel do masérny, uviděl jsem tam připomenutí roku 2006. Jsou to příjemné vzpomínky, na ten titul nikdy nezapomenu. Vždyť je to můj největší úspěch v kariéře.

Od té doby se ale takřka celý sparťanský kádr proměnil...

Ten titul vlastně pamatuje jen Jarda Hlinka a masér Hynek Svoboda. I tak jsem ale teď v šatně znal spoustu dalších kluků. Bydlím v Praze a s některými se vídám přes léto. Nešel jsem tedy úplně do neznáma.

V zápase jste nastoupil v centru druhé útočné formace s Réwayem a Buchtelem. Jak jste si zvyknul na extraligové tempo?

Oproti první lize to bylo jiný, ale Hradec zase nehrál nahoru dolu, spíš vyčkával ve středním pásmu. Kdyby přijel tým, který by s námi lítal, asi by to bylo fyzicky náročnější. Myslím, že jsem to zvládl obstojně a hlavně že jsme vyhráli.

Vy sám jste se dostal do dvou šancí, neproměnil jste ale ani jednu. Šlo v některém případě udělat něco lépe?

Jednou mi to trošku líznul bek a šlo to nad, při druhé jsem jel maličko z úhlu a měl jsem udělat kličku do bekhendu. Jenže jsem se bál, že brankář vystrčí hokejku. Tak jsem vystřelil na lapačku a on to pokryl.

Je šance, že Spartu nastoupíte i v neděli v Mladé Boleslavi?

To nevím, už nejsem nejmladší a nevím, jestli bych zvládl tři zápasy ve třech dnech, protože v sobotu mě čeká utkání za Motor v Šumperku. Uvidíme, co mi řeknou, zatím to bylo bráno jako výpomoc Spartě na jeden zápas.

Napadlo vás, že byste si ještě mohl nejvyšší soutěž zahrát?

Vůbec jsem o tom nepřemýšlel. Myslím jenom na Motor, na každý zápas na nás chodí pět tisíc fanoušků a my musíme hrát pro ně. Aby se jim hokej líbil, aby byli spokojení a aby v Budějovicích vznikl nový klub.

Vy k tomu přispíváte nemalou měrou. V šestnácti zápasech jste si připsal deset branek a stejný počet asistencí. Jste spokojený?

Hraju s vynikajícím spoluhráčem Tomášem Nouzou a vyhovíme si. Jsem rád, že našimi bodovými příspěvky Motoru pomáháme a doufám, že v tabulce půjdeme ještě výš.

Našel jste tedy v Budějovicích opět chuť do hokeje?

Samozřejmě. Protože to, co jsem poslední sezónu zažil v Chomutově, to bylo nejhorší období mé kariéry. Nikomu bych to nepřál a jsem rád, že už je to za mnou. Zase mám radost z hokeje, což jsem v Chomutově neměl.

Reklama

Související témata: