Hlavní obsah

Palbu Sparty zastavil Furch. Zrovna Slavia nám přerušila vítěznou sérii, štvalo Jandače

Michal OsobaPrávo

Její ofenzíva je nejúčinnější v extralize, jenže v nejostřeji sledovaném zápase to hokejisté Sparty nepředvedli. Téměř deseti tisícům diváků neukázali v souboji s gólmanem Slavie Furchem ani gól, pražské derby tak rozhodl Jaroslav Bednář 41 sekund před koncem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Kumstát z pražské Sparty se snaží pokořit Dominika Furcha.

Článek

Rčení, že derby nemá favorita, se opět potvrdilo. Sparta vezoucí se na vlně pěti výher v řadě se musela sklonit před týmem, jenž se pomalu zvedá z říjnové šňůry šesti porážek.

„Špatně se mi zápas hodnotí, protože nám přerušila sérii zrovna Slavia, kterou jsme hodně chtěli porazit. Navíc když konečně přišla trochu návštěva,“ neskrýval sparťanský kouč Josef Jandač naštvání ze ztraceného derby před 9929 diváky.

Staňa zpátky v brance

Poprvé po šesti zápasech od přestřelky s Vítkovicemi (7:6) nastoupil mezi sparťanské tyče Rastislav Staňa, ale zaměstnanější muž stál na druhé straně. Dominik Furch čelil 31 střelám, jeho spoluhráči pálili jen patnáctkrát.

„Dominik měl trochu víc práce, pro mě to bylo náročnější, moc toho na mě nešlo. Ale cítil jsem se dobře,“ hlásil Staňa, na něhož mířily ve druhé třetině jen dvě střely. „Sice jsme měli střeleckou převahu, ale vyložených šancí málo. Měli skvěle pokrytý prostor před brankou,“ musel uznat sparťanský obránce Adam Polášek.

Slávistická ofenzíva je měřeno počtem branek aktuálně na opačném pólu extraligové tabulky než ta sparťanská, a tak hosté trpělivě čekali na příležitost. „Nervy to byly,“ přiznával hrdina zápasu Furch.

Tři výhry za týden

„Sparta nás tlačila, měla šance, ale my rozhodně hráli lépe než před třemi čtyřmi zápasy. Připomíná mi to přípravu, kdy jsme většinou drželi nerozhodný stav a v poslední třetině rozhodli,“ říkal slávistický gólman po své druhé nule sezóny.

V šatně vítězů duněl oslavný pokřik a bouchání hokejek. „Jsem rád, že se týden se třemi zápasy povedlo dotáhnout do více než úspěšného konce. Od nepovedené první třetiny s Litvínovem jsme se zlepšovali,“ oddechl si slávistický kouč Ladislav Lubina.

Jeho týmu se daří držet na uzdě zejména disciplínu, v jindy vyhecovaném derby byl poměr vyloučení 2:3. „Mívali jsme čtyři tresty za třetinu. V prvním derby jsme dostali tři góly v přesilovkách. Tohle se hodně zlepšilo,“ pochvaloval si i Furch.

Reklama

Související témata:
  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice