Hlavní obsah

České kluby odmítly návrh smlouvy mezi NHL a IIHF

VELKÁ BÍTEŠ (Žďársko)

Kluby české hokejové extraligy jednomyslně odmítly návrh smlouvy mezi NHL a Mezinárodní hokejovou federací (IIHF) o podmínkách odchodu evropských hráčů do zámoří. Proti současnému znění kontraktu bylo na středečním zasedání Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) všech čtrnáct celků nejvyšší soutěže.

Foto: REUTERS

Týmy NHL nebudou moci jednoduše lovit mezi evropskými hráči - ilustrační foto.

Článek

Pro její schválení je přitom nutný souhlas všech evropských velmocí. Stejně dopadlo v pondělí hlasování klubů i v Rusku.

Je dobře, že české kluby odmítly dohodu mezi IIHF a NHL?
Hlasujte v anketě na konci článku!

"Ve čtvrtek odešleme na IIHF dokument, v němž bude stát, že české kluby a potažmo Český svaz ledního hokeje nepřistoupily na podmínky smlouvy. Vedle toho odešleme i další dokument, který bude obsahovat podmínky, za nichž bychom byli ochotni dohodu přijmout," řekl v rozhovoru s novináři v průběhu jednání APK její prezident Luboš Koželuh.

Návrh nové pětileté smlouvy mezi NHL a IIHF měl každé ze silných evropských velmocí zaručit částku ve výši 12,5 milionu dolarů ročně, což je o více než dva miliony více než podle předešlého kontraktu, který vypršel v loňském roce. Zaručovala by klubu za odchod hráče minimální částku 150 tisíc dolarů. V případě, že by však hokejista neodehrál alespoň 30 zápasů v NHL v sezoně, dostal by mateřský klub dalších 150 tisíc dolarů.

Nelíbí se výše minimálního odstupného

Kontrakt měl garantovat i odstupné za hráče, jemuž vypršela v Evropě smlouva. Za hokejistu draftovaného na prvním místě by klub získal dokonce 900 tisíc, za druhého 880 a odstupné za další pozice mělo být dále klesat o 20 tisíc dolarů. Za hráče od druhého kola činilo odstupné 150 tisíc.

"Nelíbí se nám výše minimálního odstupného. Bude se o tom ještě jednat. Ale mohu říct, že bychom chtěli mít zaručenu minimální částku odstupného za hráče 300 tisíc dolarů," řekl Koželuh. Navíc chtějí české kluby, aby dostávaly odstupné za hráče, který odejde do zámoří z Evropy opakovaně. Podle předešlé smlouvy už NHL za hokejistu, který už jednou do zámoří odešel hrát, znovu neplatila.

Dalším bolestným bodem byl termín odchodů do zámoří

Dalším bolestným bodem byl pro českou stranu stanovený termín odchodů do zámoří. S výjimkou letošního výjimečného ročníku, kdy by měl být termín stanoven na 15. srpna, by sice byl posunut od příštího roku už na 15. června, ale za příplatek 100 tisíc dolarů za hráče by zámořské kluby mohly získávat posily až do 15. srpna.

"To se nám nelíbí, protože bychom mohli přijít těsně před sezonou o klíčového hráče," dodal Koželuh s tím, že letos jsou čeští zástupci ochotni přistoupit na toto datum, pokud jim budou splněny všechny zmíněné podmínky.

Nesouhlas i se splátkovým kalendářem

Dalším bodem je i splátkový kalendář odchodného. "My chceme, abychom dostali odstupné do třiceti dnů od uzavření smlouvy. Musíme sehnat za odcházejícího hráče náhradu, a když dostaneme peníze po sezoně, tak je to pozdě," řekl generální manažer mistrovských Pardubic Zbyněk Kusý, který byl jedním z hlavních odpůrců navrhované smlouvy.

Kusému chyběly v návrhu požadované podmínky, které česká strana vyslovila již na kongresu IIHF při lednovém turnaji Super Six v Petrohradu. "My máme jako APK zájem o vytvoření smluvního vztahu, českému hokeji by to prospělo, ale musí to mít určitá pravidla. Nynější dokument je pojat tak, že by měl zajistit hladký odchod hráčů a jejich perspektivu v NHL. To je trošku silné kafe. Myslím si, že to naším cílem v Čechách není," pokračoval Kusý. "V NHL působí kolísavě třicet až padesát procent hráčů z Evropy a nehrají tam druhé housle. Chceme za ně odpovídající částku."

Postoj ruské strany už udělal v NHL rozruch

Zdlouhavá jednání v zámoří o nové kolektivní smlouvě mezi NHL a NHLPA nechala smlouvu s IIHF stranou a v zámoří se domnívali, že se s Evropou rychle dohodnou. "Dozvěděli jsme se 19. července, že má být smlouva do 1. srpna uzavřena. Jsou to ale velmi vážné věci," podotkl Kusý.

Obdobný postoj ruské strany už udělal v NHL rozruch a do Moskvy se hned chystali na schůzku její komisionář Gary Bettman a viceprezident Bill Daly. Podle Kusého je z toho jasně vidět, jaký mají v NHL o evropské hráče zájem. "IIHF by měla podporovat evropské kluby a o našich podmínkách diskutovat," doplnil Kusý s tím, že podle něj je vyloučené, aby bez smlouvy mezi NHL a IIHF mohl hokejista s platným kontraktem odejít do zámoří bez náhrady.

Agentura AP ve středu citovala tiskového mluvčího IIHF Szymona Szemberga, že pokud nebude smlouva mezi NHL a IIHF, může to ohrozit účast hráčů z NHL na olympijských hrách. "Účast na olympijských hrách v Turíně a v roce 2010 ve Vancouveru je obsažena v kolektivní smlouvě NHL a NHLPA a na tom nemá IIHF zásluhu. Mají o to zájem hráči a myslím si i kluby, pro které je to ekonomicky atraktivní. Jiné je to v případě soutěží IIHF, například mistrovství světa," dodal Kusý.

Reklama