Hlavní obsah

Omluvit se Polákovi? Nevidím důvod! To by měl on sám za to, co Litvínovu způsobil, říká Kysela

Praha
Aktualizováno

Když se doslechl o požadavku rozhodčího Romana Poláka o veřejnou omluvu, musel se tomu zasmát. Generální manažer hokejového Litvínova Robert Kysela si i nadále stojí za tím, že extraligový zápas ve Zlíně, který Verva minulý pátek prohrála 5:6 po prodloužení, byl hrubě ovlivněn výkonem sudích, kteří jeho tým poškodili. Podle Kysely to naopak má být Polák, kdo by se měl severočeskému klubu omluvit.

Foto: Profimedia.cz

Generální manažer hokejového Litvínova Robert Kysela.

Článek

Litvínov ještě v průběhu třetí třetiny na ledě úřadujícího mistra vedl 5:2, nakonec ale po prodloužení padnul. Chemici kvůli tendenčnímu jednostrannému vedení zápasu se Zlínem ze strany arbitrů podali stížnost ke komisi rozhodčích, která jim ve dvou ze tří bodů dala za pravdu. Druhý gól Zlína neměl platit kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti, chybně pak byl ve třetí třetině vyloučen Ručinský.

Na Kyselova slova bezprostředně po zápase pro ČT zareagoval ve čtvrtek svým prohlášením arbitr Roman Polák a označil je za „naprosto neakceptovatelné". „Vyjádření považuji za zcela nepřiměřenou kritiku a zásah do mé osobnosti, a to především v souvislosti se spojením mého jména s úmyslem ovlivnit zápas mezi Zlínem a Litvínovem a dokonce s případnou korupcí," napsal Polák Kyselovi s tím, že po něm do sedmi dnů od doručení prohlášení požaduje veřejnou omluvu.

Morální odpovědnost k omluvě má mít Polák

Generální manažer Vervy Polákův dopis v médiích zaznamenal, jemu osobně ale poštou ještě nedorazil. „Předpokládám, že mi přijde v pondělí a pořádně si ho prostuduju. Ale nevidím důvod a nechápu, za co bych se měl panu Polákovi omlouvat. Necítím k tomu žádnou morální povinnost, jeho požadavek je naprosto irelevantní," podivoval se Kysela dnes odpoledne v rozhovoru pro Sport.cz.

„Nikde jsem nezmínil jeho jméno v souvislosti s tím, že je zkorumpovaný. Trvám na tom, že rozhodčí zápas fatálně ovlivnili v neprospěch Litvínova a jestli se má někdo omlouvat, tak je to pan Polák za to, co Litvínovu způsobil. To na jeho straně leží morální povinnost k omluvě. Vůbec si neuvědomuje, že svým výkonem nás připravil o dva body," čertil se Kysela.

Kysela: Některá rozhodnutí Poláka byla úmyslná

A dál si trvá na tom, že Polákovy verdikty nemohly být náhodné. „Když se na jeho výkon podívám, tak přece není možné, aby zkušený profesionální rozhodčí udělal omylem takové množství chyb. Jsem přesvědčený, že některá jeho rozhodnutí byla úmyslná."

Podle Kysely už Polák v budoucnosti žádný zápas Vervy pískat nebude. „Nechci přilévat olej do ohně, ale není to první utkání, kdy se Litvínov cítí rozhodnutími Romana Poláka poškozený. Vůči rozhodčím chovám respekt, vím, že jsou to jenom lidi a můžou se splést. Ale pana Poláka budeme vetovat," má jasno litvínovský šéf, jehož překvapilo, že komise rozhodčích udělila Polákovi za jeho výkon v inkriminovaném duelu stopku na jeden zápas, zatímco druhý hlavní sudí Robert Čech vyfasoval trest na dvě utkání a navíc byl dočasně vyřazen z nominací pro extraligové duely.

„Nepřísluší mi hodnotit verdikt komise rozhodčích, ale ze svého pohledu mi trest přijde nízký. Přijde mi, že to hodili na Čecha, který se podle komise dopustil více chyb. Minimálně stejný, ne-li větší podíl na tom, že zápas skončil v takovýchto emocích, má ale Roman Polák," upozorňuje Kysela.

Zlínu už se Kysela omluvil

Zatímco Polákovi se omlouvat nehodlá, Zlínu ano. Učinil tak už na středečním zasedání Asociace profesionálních klubů, dnes navíc jednateli zlínského klubu Patriku Kamasovi zaslal i písemnou omluvu. „Velice mě mrzí, že vlivem hrubého zkreslení ze strany některých médií došlo k situaci, kdy klub PSG Zlín začal být mediálně spojován s podezřením z nekalého ovlivňování utkání s Litvínovem. Konstatuji, že jsem neřekl na adresu klubu PSG Zlín ani jeho činovníků, že se dopustili nějakého korupčního jednání, aby ovlivnili výsledek utkání," napsal Kysela.

„Sám za sebe musím uznat nevhodnost zvolených slov, která jsem použil v mediálním vyjádření ve spojení se jménem PSG Zlín a hokejové extraligy. Uvědomuji si, že člověk mého postavení musí víc vážit použitá slova při mediálních vystoupeních, neboť v jejich interpretaci hrozí vždy nebezpečí následného ovlivnění veřejného mínění nesprávným směrem," stojí v prohlášení Kysely, kterému ředitel extraligy Josef Řezníček může udělit pokutu ve výši minimálně 50 tisíc korun za poškození dobrého jména soutěže.

S pokutou nesouhlasí, ale akceptoval by ji

„Konzultoval jsem to se svým právním zástupcem a ten mi řekl, že po právní stránce jsem se ničeho nedopustil. A vědí to podle mě i Pepa Řezníček s Tomášem Králem (prezident Českého svazu ledního hokeje). Uznávám ale, že má slova byla ostrá, takže pokud rozhodnou o tom, že mám být nějakým způsobem potrestaný jako exemplární případ, budu to asi akceptovat. Nechci se v tom šťourat a hájit se po soudech," tvrdí Kysela a na jednu stranu by i pochopil, kdyby musel pokutu zaplatit.

„Musím dát pánům Řezníčkovi s Králem za pravdu, že jméno českého hokeje musíme chránit. A byť jsem neřekl nic, co by mi mělo samo o sobě ublížit, strhla se velká vlna. Takže je možná lepší, když budou všichni vědět, že i tato ostrá slova nejsou vhodná," uzavírá Kysela.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články