Hlavní obsah

Petružálek přehodnotil životní priority. V extralize i Litvínově začíná od nuly

Litvínov

Hokejový Litvínov představil zvučnou posilu. Do aktuálně druhého týmu extraligy přichází útočník Jakub Petružálek, který se do mateřského klubu vrací po dlouhých osmi letech. Za tu dobu stihl angažmá v zámoří, Finsku a především v KHL, v níž oblékal dresy Chabarovsku, Dynama Moskva, znovu Chabarovsku, Kazaně a naposledy Jekatěrinburgu.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Útočník Jakub Petružálek už trénuje s hokejisty Litvínova.

Článek

„Po vyřízení potřebných náležitostí jsem přiletěl z Ruska ve středu ráno a stihl jsem v Litvínově už dva tréninky. Poznávám, že je tady super atmosféra. I proto jsme se rychle dohodli, možná až v nečekaně krátké době. V extralize i litvínovském mužstvu začínám od nuly a chci klukům pomoci," svěřil se Petružálek.

S vedením Vervy se domluvil na smlouvě do konce sezóny. „Nebylo o čem přemýšlet. Pro mě je Litvínov první variantou a vážím si toho, že mi vedení vyšlo vstříc. Rád bych přinesl do týmu to, co jsem dokazoval v KHL," líčil zkušený forvard, který si vzpomněl i na své někdejší působení v severočeském klubu. „Zatím jsem dal za Litvínov v extralize jediný gól v říjnu 2005 do sítě Romana Málka," vybavil si.

Hned po středečním příchodu do hráčské kabiny se podle svých slov ocitl doslova „mezi svými". A co se nejvíc těší? „Třeba na fanoušky. Už od bráchy jsem slyšel, že letos panuje v Litvínově fantastické hokejové prostředí. Klub má zase velké renomé a respekt, jako v nejúspěšnějších érách. Ale není vyloženě jedna věc, která by mě přitahovala. Hokej se skládá i z malinkatých střípků a detailů, které dají dohromady velký celek," zamýšlel se Petružálek.

Plat věnuje na charitu

Co se týče ekonomické stránky hráčovy smlouvy, hodlá převážnou část finanční odměny věnovat na charitu.

„Mediálně to nezvýrazňuji, ale podporuji psí útulky. Příspěvky půjdou i do dětského domova v Hoře Sv. Kateřiny. Pořádně si všechno kolem témat spojených s charitativními účely promyslím, aby to mělo pádný důvod a pořádný smysl. Nebude to vystřelení do neznáma," naznačil hokejista, jenž zvažuje, jestli už nastoupí za Litvínov v pátek proti Spartě.

Na Spartu je připravený

„Rozhodnu se po dopoledním rozbruslení. Už jsme to probírali s trenéry. V Rusku jsem tvrdě trénoval a měl bych být dobře připravený. Ale budu postupovat krok po kroku a nechci spekulovat, jak se budu cítit," prohodil útočník, jenž bude nosit dres s číslem 88.

„Je to moje oblíbené číslo. V Litvínově mi ho přenechal Zbyněk Sklenička. Většinou se nedělá, aby mladší převzal během sezóny číslo od staršího hráče, ale řekl jsem Zbyňovi, že bych chtěl osmaosmdesátku a on mi okamžitě vyhověl, za což mu musím poděkovat," prozradila nová posila.

Věří, že obnovené působení v Litvínově mu pomůže i po osobní stránce. „Chci být nablízku svým příbuzným. To pochopili i v Rusku, kde na moji žádost o předčasné ukončení kontraktu reagovali pozitivně a pochopili moji situaci. Bavil jsem se i s generálním manažerem Jekatěrinburgu a vyšli mi maximálně vstříc, za což jsem rád," podotkl útočník.

Pomýšlí na nároďák

Dál zůstane v kontaktu s českým brankářem Jakubem Kovářem, hvězdou ruského klubu. „Samozřejmě budu sledovat, jak se mu povede v KHL. Je oporou týmu, který na něj hodně spoléhá. I Kuba Kovář má pro můj návrat do Česka pochopení. A třeba se zase setkáme v jednom mužstvu," pravil Petružálek.

Oba jmenovaní hokejisté patří do kádru české reprezentace. „Uvidíme, jak se nám oběma povede ve druhé části sezóny. Každopádně by bylo skvělé zahrát si společně za národní tým," nevyloučil litvínovský forvard myšlenky na reprezentační barvy, které hájil už na MS 2012 a přivezl si bronz!

Zároveň přiznal, že přehodnotil životní i sportovní priority. „Ve dvaceti letech chce každý při rozjezdu kariéry vyhrát třeba kanadské bodování v lize, jenže mě bude za necelý půlrok třicet. I v hokeji proto už stavím nejvýš týmové úspěchy. S tím jsem přišel i do Litvínova. Nechci mít ale velké oči a nereálná očekávání, protože pak může přijít i velké zklamání," dodal Petružálek, jehož přestup v rozehrané sezóně považuje generální manažer Litvínova Robert Kysela za výjimečnou událost pro klub a obrovské oživení i pro celou extraligu.

Reklama

Související témata: