Hlavní obsah

Máme dobré rozbruslení, pak prohráváme, vzdechl Filippi. S Valským řídil liberecký obrat

Josef PešoutSport.czPrávo

Dokonalou souhru a nezištnou spolupráci předvedli hokejoví útočníci Jakub Valský a Tomáš Filippi v úvodním duelu 27. kola extraligy. Díky jejich skvělé produktivitě porazili Bílí Tygři Liberec obávanou Kometu Brno 4:2. Valský vstřelil dva góly a na další nahrál právě Filippimu, který předtím dvakrát právě asistoval Valskému, poté dal vítězný gól a ještě se podílel přihrávkou na závěrečné trefě Radivojeviče.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Vlevo Tomáš Filippi z Liberce a vpravo Jakub Koreis z Brna.

Článek

Zápas přitom proti týmu, který předtím vozil pravidelně body z cizího ledu, nezačal pro liberecké hokejisty vůbec dobře. Brzy prohrávali 0:2. „Bohužel jsme soupeři góly darovali nedůsledností před brankou. Hosté na nás vlítli, puky se k nim i odrážely i proto, že Kometa měla lepší pohyb,“ uznal nejprve Valský, že se vítězství nerodilo lehce. „Až v šatně jsme si něco řekli a obraz hry se konečně změnil,“ naznačil útočník, co bylo impulsem k obratu.

„S Tomášem Filippim jsme se rozhodli, že tentokrát musíme vzít zápas na sebe. Šli jsme nejen za vyrovnáním, ale i za třemi body,“ přesvědčoval Valský o touze po úspěchu. „Brno až do tohoto utkání venku šlapalo a pořád vyhrávalo. Paradoxně je zlomily dvě naše branky při jejich přesilovce. Povedlo se nám dvakrát skórovat při vlastním oslabení,“ kvitoval liberecký forvard vzepětí týmu.

Zároveň připustil, že gólové údery při menším počtu hráčů na ledě, než má soupeř, bývají spíše výjimkou. „Rozhodně se nebudeme utěšovat tím, že v oslabení nám pod dojmem jednoho vydařeného zápasu nic nehrozí. Nemusí to vyjít pořád, raději chceme hrát pět proti pěti,“ usmál se Valský.

Útočil by i brněnský brankář, mínil liberecký střelec

Tomáš Filippi se rovněž pozastavil nad tím, že Liberec se probudil až za stavu 0:2. „Je to už klasika. Máme výborné rozbruslení i rozcvičku před zápasem a najednou prohráváme o dva góly. A teprve pak začneme bojovat. Rád bych vysvětlil, čím to je, ale fakt nevím. Určitě to neděláme naschvál,“ líčil útočník, který si cenil konečného výsledku. „Věděli jsme, že Brno je ofenzivně laděné mužstvo. Tlačí se dopředu, a kdyby brankář mohl přejet modrou čáru, tak by snad hráli v soupeřově pásmu v šesti lidech,“ zamyslel se Filippi.

Nepodlehl euforii a přiznal, že dohánění manka stojí hráče hodně sil. „Hlavně náročné finiše a koncovky seberou energii, která pak chybí v dalším zápase. Zdolali jsme sice Brno, ale nesmíme polevit. Teď máme čas se připravit na nejbližší zápas až do příštího pátku,“ dodal útočník.

Asistent libereckého trenéra Milan Černý zmínil klíčové faktory. „Pomohl nám kontaktní gól Valského na 1:2 a potom dvě trefy v oslabení díky nečekané aktivitě. Pak jsme se dokázali ubránit ve třech proti čtyřem proti kvalitě hráčů, jaké má Brno pro přesilovky. Kromě Valského a Filippiho zaslouží absolutorium i brankář Lašák. Náš výkon od druhé třetiny se musel líbit divákům,“ vystihl Černý dění na ledové ploše.

Reklama

Související témata: