Hlavní obsah

Sparta - Plzeň 3:4Spartě oslavy zhořkly, Plzeň si po obratu odváží všechny tři body

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Klimek 1 : 0
11. Klimek 2 : 0
37. Indrák 2 : 1
40. Lev 2 : 2
40. Cingel 3 : 2
45. Pulpán 3 : 3
47. J. Sýkora (trestné střílení) 3 : 4
Záznam online reportáže

Oslavy 111. výročí od založení hokejové Spartě zhořkly. Pražané hrající ve speciální sadě modro-žluto-červených dresů měli utkání 27. kola Tipsport extraligy proti Plzni výborně rozehrané, po první třetině vedli o dva góly, náskok drželi i po druhé části hry, jenže nakonec Západočechům podlehli 3:4. Vítězný gól Škodovky, která Spartu zdolala poprvé v sezóně, vstřelil z trestného střílení Ján Sýkora. Indiáni se posunuli na osmé místo, Sparta zůstává třetí, její ztráta na druhý Litvínov ale narostla na sedm bodů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Plzeňský útočník Ryan Hollweg (vpravo) slaví s brankářem Matějem Machovským vítězství na Spartě.

Článek
Fotogalerie

Pražané se museli obejít bez svého obvyklého kapitána Tomáše Rolinka, ne jehož místo se do první útočné formace k Hlinkovi s Réwayem posunul Lukáš Klimek. A právě sparťanskému nejlepšímu střelci v aktuální sezóně patřila první třetina. Domácí sice hned v úvodu nevyužili přesilovku, pak ale Klimek ve třetí minutě při signalizovaném trestu pro hosty otevřel střelou pod horní tyčku skóre.

Plzeň postrádající forvardy Kratěnu, Pletku a Tomáše Sýkoru následně pohrdla 81 vteřin dlouhou přesilovkou pět na tři a následně si musela oddychnout, když gólmanovi Machovskému vypadl po střele Klimka puk z výstroje, pak se ale dokutálel vedle branky.

V desáté minutě nevyužila ani Sparta dvojnásobnou přesilovku, jenže v pokračující klasické si agilní Klimek stáhl kotouč na bekhend, aby ho následně poslal přímo do šibenice a připsal si už třináctý zásah v sezóně. Od třetí pohromy pak Západočechy zachránila tyč, kterou orazítkoval Mikuš.

Ján Sýkora trestným střílením dokonal obrat

Na přelomu první a druhé třetiny Škodovka neuspěla při hře v další dvojnásobné početní převaze a v polovině duelu měla i smůlu, když už podruhé v zápase trefila tyč - Kašpaříka ze 4. minuty tentokrát napodobil Lev. Na druhé straně se zase blýskl pohlednou individuální akcí Pech, Machovský ale jeho ránu nad ledem vykopl betonem.

Na konci 37. minuty chybovali Holešovičtí při rozehrávce, volného puku se zmocnil Indrák, pohyby ramen si rozpohyboval brankáře Staňu a poslal mu puk mezi betony. Za necelé dvě a půl minuty navíc bylo vyrovnáno. Johnsonův pokus sice Staňa vyrazil, jenže na dorážku už byl krátký. Jenže už za 22 minut vrátil Spartě vedení Cingel, jehož střelu z pravého kruhu Machovský neviděl.

Do třetího dějství ale vstoupili hosté báječně. Ve 45. minutě si nejprve obránce Pulpán udělal výlet po levém křídle, který zakončil úspěšnou střelou na bližší tyč. A o dvě minuty později už Plzeň poprvé v zápase vedla. Unikajícího Jána Sýkoru podrazil Eminger a sudí nařídili trestné střílení. Sýkora v něm střelou na vyrážečku přidal čtvrtý gól Západočechů. Zároveň tím vyhnal na střídačku Staňu, jehož místo zaujal Novotný. Vyrovnání se už Sparta nedočkala, nepomohla jí k tomu ani power play v poslední minutě.

27. kolo hokejové Tipsport extraligy:
HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň 3:4 (2:0, 1:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 3. Klimek (Polášek, J. Hlinka), 11. Klimek (Réway, K. Pilař), 40. Cingel (Kumstát) - 37. Indrák, 40. Lev (Johnson), 45. Pupán (Lev, Machovský), 47. J. Sýkora z trestného střílení. Rozhodčí: Hodek, Pavlovič - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:0. Diváci: 5174
Sparta: Staňa (48. F. Novotný) - Polášek, Piskáček, Ďaloga, J. Mikuš, Eminger, Barinka, K. Pilař - Réway, J. Hlinka, Klimek - Sabolič, Pech, Buchtele - Kumstát, Cingel, Forman - Volek, Bahenský, A. Chlapík. Trenéři: Jandač a Moták.
Plzeň: Machovský - Mozík, Pulpán, Kadlec, Jeřábek, Kubka, Boháč - Balej, Kašpařík, Hollweg - J. Sýkora, Lev, Johnson - Indrák, Simon, Schleiss - M. Beran, Přikryl, Kubalík. Trenéři: Michal Straka, Čihák a J. Špaček.

Reklama

Související témata: