Hlavní obsah

Budu se muset naklonovat, říká Novák a mezi řádky vyčetl, že Slavii nemusí vést jen dočasně

Praha

Po pátečním odvolání Ladislava Lubiny byl v neděli jmenován novým koučem hokejistů Slavie, byť jen zatím dočasně do reprezentační přestávky. Sedmačtyřicetiletý Petr Novák však doufá, že u v současnosti posledního extraligového celku vydrží déle než jen pro zápasy s Plzní a Pardubicemi. „Věřím tomu, však jsem to taky při rozhovoru s majitelem klubu Pittrem vyčetl mezi řádky,“ říká v rozhovoru pro Sport.cz Novák, který i nadále bude působit jako trenér slávistické juniorky.

Foto: www.hc-slavia.cz

Kouč Petr Novák během tréninku hokejistů Slavie.

Článek

Nezaváhal jste na okamžik, jestli do toho při současném postavení Slavie chodit?

Když mi pan Pitter (majitel klubu) v pátek v noci po zápase s Olomoucí volal a ptal se, jestli do toho chci jít, ani minutku jsem nepřemýšlel. Řekl jsem, že to samozřejmě beru. Vždyť jde o trénování dospělých, navíc ve Slavii. Taková nabídka se neodmítá.

I přesto, že jste byl jejím trenérem jmenován jen dočasné do reprezentační pauzy?

Je mi jedno, jestli to je na dva dny, týden, nebo déle. Přesto doufám, že tu zůstanu a nebudu jen jako dočasné řešení. Věřím tomu, tak jsem to taky při rozhovoru s panem Pittrem vyčetl mezi řádky. Nechci říkat, že je to pro mě výzva, protože to tvrdí každý. Udělám všechno pro to, abych Slavii pomohl.

Jaký dojem na vás mužstvo, které prohrálo už šest utkání v řadě, po dvou trénincích dělá?

Nevidím na něm nějakou skepsi, nebo že by na něm ležela deka. Atmosféra je uvolněná, tak věřím, že se to přenese i do zápasů a ty nebudou křečovité. Jsem přesvědčený, že nemáme tým, který by měl být poslední.

Na čem hlavně jste se snažil zapracovat?

Při současném postavení v tabulce musíte pilovat všechno. Práce je hodně, ale extraligoví hráči by to měli pochopit hned. Není důležité moc trénovat, kluci spíš musejí chtít hrát to, co si řekneme a důvěřovat systému.

Cítíte, že se to daří?

Většina hráčů to na trénincích plní. Uvidíme, jak to bude vypadat v zápasech. Tam máte nervy, nacvičené signály jdou trošku stranou a člověk pak hraje to, na co je zvyklý.

Jak to hráče odnaučit?

To kdybych věděl, tak trénuju nároďák. Jedinou cestu ale je přesvědčit o tom kluky během tréninků, aby si to zažili.

Dva tréninky k tomu ale asi nestačí, že?

Ideální to není, ale pořád lepší, než absolvovat jeden...

Jste rád, že vaším asistentem bude Josef Beránek, který tento post zastával i za působení Ladislava Lubiny?

Určitě to je výhoda. Pepík mi může předat informace o týmu, co je v něm dobře a co naopak nefunguje. Nemusíte tedy hráče dlouho poznávat, tak jak je to většinou běžné.

Vy extraligu okusíte podruhé. V sezóně 2011/12 jste převzal Mladou Boleslav, kterou jste ale mezi elitou nedokázal udržet a po sestupu jste byl odvolán. Může vám přesto tahle zkušenost nyní pomoct?

Beru to i jako určitou výzvu dokázat, že jsem schopný trénovat v extralize. Z působení v Boleslavi jsem se určitě poučil, ale takové problémy, jako byly tam, tady nebudou. Když jsem do Boleslavi přišel, tým už měl obrovskou bodovou ztrátu, kterou už jsme nedohnali. Tady žádné manko není, a pokud se nám v úterý podaří porazit Plzeň, předskočíme v tabulce Zlín. Když k tomu kluci přistoupí zodpovědně a budou plnit pokyny, záchranářské starosti mít nebudeme.

To tvrdí i pan Pitter, podle něhož se předsezónní cíl v podobě postupu do play off ani nyní nemění...

I člověku, který nerozumí hokeji, je při pohledu na tabulku jasný, že na předkolo moc bodů neztrácíme. Navíc je před námi ještě polovina základní části, takže ten cíl je stále dosažitelný.

Vaším svěřencem bude i o dvanáct let mladší bratr Honza. Těšíte se na to?

Je hezký, že bude hrát pode mnou. Jen se bojím, aby to nedopadlo tak, že na něj budu přísnější než na ostatní. Znám totiž spoustu lidí, kteří trénovali své děti, a nikomu to nedělá dobře. Doufám, že náš vztah bude čistě v postavení hráč-trenér.

Probírali jste to spolu?

Jasně, ale rozhodně to nebylo tak, jak si všichni myslí: že jsem mu slíbil, že bude kapitán, bude nastupovat ve dvou pětkách, zatímco ti, kteří nejsou jeho kamarádi, hrát nebudou. Tak to určitě nebylo. Bavili jsme se o situaci v týmu a o tom, kde nás nejvíc tlačí bota.

Kromě áčka zůstáváte i trenérům slávistické juniorky. Nemáte obavy, zda to půjde skloubit dohromady?

Tenhle týden se asi budu muset naklonovat, protože mě čekají dva zápasy s áčkem a dva s juniory. Na některých trénincích juniorů prostě nebudu, jenom je svým asistentům připravím. Sice si mě doma neužijí, ale dá se to. Třeba ty dárky fakt letos přinese Ježíšek, protože já je určitě nestihnu koupit.

A po týdnu?

Déle už se to zvládnout nedá, muselo by se to nějak vyjasnit. Nechci totiž nic vypustit a bojím se, abych nebyl rozpolcený a něco nepodcenil.

Asi byste se nezlobil, kdybyste se nakonec s juniory musel rozloučit, že?

Vůbec bych nebyl naštvaný (směje se). A třeba bych pak stihl nakoupit i ty dárky...

Reklama

Související témata: