Hlavní obsah

České kluby nabízejí NHL kompromis

PRAHA

České extraligové kluby přistoupily v jednání o nové smlouvě mezi Mezinárodní hokejovou federací (IIHF) a NHL o odchodu evropských hráčů do zámoří ke kompromisnímu návrhu a čekají na vyjádření. V pondělí dopoledne odeslala česká strana do Curychu dokument, v němž slevila na paušální částku odstupného 300 tisíc dolarů za jednoho hokejistu a ústupek při opakovaném odchodu hráče do zámoří.

Článek

Po pátečním jednání sedmi evropských velmocí, IIHF a NHL v Curychu chtěl prezident mezinárodní federace René Fasel definitivní vyjádření od nesouhlasících České republiky a Ruska do dnešního poledne. V neděli se proto mimořádně sešla Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) a dohodla na se svých požadavcích, které dnes IIHF zaslala.

"Poslali jsme své stanovisko a čekáme na vyjádření. Zatím netušíme, kdy ho můžeme čekat. Nejdříve však dnes večer," řekl ČTK prezident APK LH Luboš Koželuh.

Ruské kluby návrh zámořské strany definitivně odmítly

Ruské kluby dnes páteční návrh zámořské strany definitivně odmítly s tím, že za takových podmínek smlouvu nepodepíší. Dva největší dodavatelé hráčů do zámoří tak trvají na svém zamítavém stanovisku, zatímco Finsko, Švédsko, Slovensko, Německo a Švýcarsko s návrhem souhlasily.

Podmínkou NHL je, aby na smlouvu přistoupily všechny země. Pokud smlouva světlo světa nespatří, budou o odstupném hráčů s platným kontraktem jednat kluby mezi sebou.

Zástupci extraligových klubů nadále trvají na tom, že smlouvu uzavřít chtějí, ale jen za oboustranně výhodných podmínek. A to i přesto, že český tým by údajně mohl být vyřazen z Euro Hockey Tour a NHL prý navíc hrozí, že nepustí hráče na mistrovství světa.

Česká strana slevila

Česká strana požadovala před jednáním v Curych minimální částku za odchod jednoho hráče 350 tisíc dolarů, nyní v kompromisním návrhu slevila na 300 tisíc. IIHF už v pátek údajně nabídla Čechům, že by dostávali z roční částky 12,5 milionu dolarů větší podíl než ostatní země. Česká delegace ale kývnout nemohla, neboť k tomu neměla mandát Asociace profesionálních klubů.

Další ústupek udělala v otázce odstupného za hráče, který do zámoří odchází opakovaně. "Shodli jsme se, že bychom požadovali odstupné za takové hráče jen od třiadvaceti let," doplnil Koželuh.

České a ruské kluby si stěžují, že investují do výchovy talentů značné prostředky, a proto chtějí za jejich odchod do zámoří odpovídající náhradu. "Za hokejisty, kteří před podpisem smlouvy v NHL působí v zámořské juniorské lize, chceme plnou částku odstupného," doplnil Koželuh, za čím česká strana nadále stojí. Dosud se za každý strávený rok v zámoří strhávalo z odstupného 25 procent.

S termíny odchodu hráčů z Evropy APK souhlasí

V dalších bodech už se požadavky české strany sblížily se zámořským návrhem při pátečním jednání v Curychu. "Termín platby odstupného by měl být takový, že dostaneme první polovinu do 30 dnů od hráčova podpisu smlouvy a druhou do poloviny ledna," sdělil Koželuh. Pokud by se hokejista do té doby vrátil zpátky, klub by druhou splátku nedostal.

I s termíny odchodu hráčů z Evropy APK souhlasí. "Hráči by mohli odcházet do 30. června s tím, že draftovaní v tom roce by měli možnost ještě do 15. července," dodal Koželuh. Zůstat by měl i termín 15. srpna, dokdy by si mohl klub NHL vybrat hráče z Evropy se zaplacením dalších 100 tisíc dolarů navíc. "S tím nemáme problém, protože k takovým případům skoro nedochází," dodal Koželuh.

Reklama

  1 : 2 Pardubice - Třinec 1 : 2 dohráno
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Kladno - Vsetín zítra 17 : 00
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  Pardubice - Třinec zítra 18 : 00
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec