Hlavní obsah

Řeči o plesovém mužstvu kolují dál. Ale takovéto vztahy jsem ještě nezažil, říká Petružálek

Praha

Když se v listopadu po tragickém úmrtí své přítelkyně rozhodl ukončit angažmá v ruském Jekatěrinburgu a vrátit se do mateřského Litvínova, měl z působení v české hokejové extralize obavy. Zbytečně. Útočník Jakub Petružálek posbíral v deseti zápasech za Litvínov třináct bodů za sedm branek a šest asistencí a i jeho zásluhou se Chemici dál drží v tabulce na druhém místě.

Foto: David Taneček, ČTK

Útočník Litvínova Jakub Petružálek.

Článek

„Každému jedinci dodá sebevědomí, když se mu daří. Na ledě si dovolíte víc, než kdybyste se trápil a nepadalo vám to tam. Kluci mi strašně pomáhají a připravují mi to," pochvaluje si Petružálek, který jediným gólem rozhodl nedělní utkání na ledě Slavie, souhru s parťáky z útočné formace Ručinským a Hanzlem.

Ze současného postavení Litvínova v tabulce je rád i kvůli fanouškům. „Cítím, jak si to užívají, a jsem rád, že právě sport lidi ve v našem městě spojuje. Na každý domácí zápas chodí pět nebo pět a půl tisíce fanoušků, jezdí s námi i na venkovní utkání. Troufám si říct, že na Slavii jich bylo určitě víc jak pět set. Když v hledišti vidíte černožluté dresy, líp se vám hraje, moc to pomáhá," říká majitel bronzové medaile z mistrovství světa 2012, který za Chemiky naposledy nastupoval v sezóně 2005/06.

Devětadvacetiletý forvard je přesvědčen, že Litvínov bude ve svých výborných představeních pokračovat i nadále. A že se tak o něm nebude říkat, tak jak to platilo dříve, že je plesovým mužstvem. Tedy že se začátkem plesové sezóny nastává výkonnostní i tabulkový sešup dolů.

Zažít tak s Litvínovem to, co s moskevským Dynamem...

„Po městě tohle pořád koluje. Ale když jsem poznal, jak tým funguje... Těším se na každý trénink, ať už bude tvrdý nebo lehký. Stejně tak se těším na kluky. Fakt si spolupráci mezi vedením, trenéry a hráči maximálně užívám. Je tam vidět obrovský respekt," říká Petružálek, který má na svém kontě dva zápasy v NHL za Carolinu, působil i ve finské Raumě nebo v KHL, kde hrál za Chabarovsk, Dynamo Moskva, Kazaň a Jekatěrinburg.

„Ale takovéto vztahy, jaké jsou v Litvínově, jsem za svou profesionální kariéru nezažil. Třeba ve Finsku to bylo super... Ale způsob, jak trenéři v Litvínově komunikují s hráči a dokáží jim vysvětlit a podat své požadavky, to je něco neuvěřitelného.," lebedí si Petružálek.

Tak daleko, že by probíhající ročník mohl skončit historicky prvním ziskem mistrovského titulu pro Chemiky, však nekouká. „Jsem rád, že všichni zůstáváme nohama na zemi a připravujeme se zápas od zápasu. Každý ví, že regulérní sezóna je jedna část a potom začíná úplně nová. A tam se může dít všechno. Doufám, že play off uděláme z některé z prvních čtyř příček a budeme mít výhodu začínat čtvrtfinále doma," přeje si Petružálek.

Vyřazovací boje sice začnou až za více než dva měsíce, on se jich už teď ale nemůže dočkat. „Kvůli nim to přece všichni děláme. Lhal by ten, který by říkal, že ne. Play off je úplně jiný hokej, chodí víc fanoušků a všichni to víc žerou," ví Petružálek, jenž už jeden mistrovský titul získal. V roce 2013 vyhrál s moskevským Dynamem Kontinentální ligu. „To jsou vzpomínky, na které se nikdy nezapomíná. A doufám, že tady v české extralize zažiju něco podobného."

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín