Hlavní obsah

V extralize a první lize se změní systém nasazování mladých hráčů

Praha

Po dvouletém období se změní v hokejové extralize a první lize systém nasazování mladých hráčů. Od nadcházející sezóny budou kluby moci do utkání nasadit 18 hráčů v poli plus dva brankáře bez věkového omezení a navíc dva hráče, kteří mohou reprezentovat Česko na juniorském šampionátu. Rozhodl o tom ve čtvrtek výkonný výbor svazu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Od sezóny 2013/14 platil systém, kdy vedle dvou brankářů a patnácti hráčů bez věkového omezení mohli být na soupisce tři hráči ve věku 20 až 22 let a dvě místa byla vyhrazena pro juniory bez omezení národnosti. Svaz, který řídí extraligu i první ligu, si s kluby pravidlo vyhodnotil a po plánovaném dvouletém období sáhl ke změně.

"V programu, který fungoval doteď, také nebyla povinnost zařadit juniory. Mužstva musela krátit sestavu, pokud je tam neměli. To samé následuje i teď. Bavíme se o osmnácti věkem nelimitovaných hráčích a dvou gólmanech, to je soupiska dvaceti hráčů. Pokud chtějí týmy hrát na čtyři kompletní pětky, musí doplňovat už jen juniory," řekl na tiskové konferenci v Praze ředitel extraligy Josef Řezníček.

Novinkou je, že na dvě juniorská místa mohou být zapsáni jen hráči, kteří mohou reprezentovat Česko. Na Spartě v současné době působí například útočník Martin Réway, jenž hraje za Slovensko. "Formulace bude ještě specifikovaná právním oddělením, ale v principu by mělo jít o to, aby na té 21. a 22. pozici působili hráči, kteří mohou reprezentovat Českou republiku na mistrovství světa ať juniorském nebo seniorském," navázal Řezníček.

V dosud platném modelu viděly kluby největší problém s vyhrazenými třemi místy pro hráče ve věku 20 až 22 let. "Předložili jsme klubům několik variant, jak by soupisky mohly vypadat. Zjistili jsme, že největším trnem toho procesu jsou ti středně staří hráči, kteří je limitovali. Údajně s tím měli problémy, i s agenty, kteří je tlačili, aby tam byli povinně v týmu. Poslali jsme jim dotaz s nějakými variantami a tato se odsouhlasila," navázal Řezníček.

Reprezentační výběr do 20 let v extralize hrát nebude

Podle něj se rozhodlo už nyní, aby mohly kluby včas zareagovat při sestavování kádrů pro novou sezónu. "Už před dvěma roky jsme řekli, že se do toho pustíme. Měli jsme nějakou podporu týmů a řeklo se, že se udělají dva roky a bude se to vyhodnocovat. Debaty jsme rozjeli už někdy v říjnu a listopadu, aby na to mohly kluby reagovat," uvedl Řezníček.

Podle prezidenta svazu Tomáše Krále padaly různé návrhy. "Bylo to třeba 17 plus jeden junior. Bylo by to pro juniorský hokej lepší. Ale doufám, že i takto bude snaha ty kluky obehrávat a zařazovat je do kádru," řekl Král.

Podobný projekt, jako má například Slovensko s reprezentačním výběrem do 20 let v extralize, v plánu není. "Mluvili jsme o tom před pár lety. Dospěli jsme k tomu, že to pro nás není dobrá cesta. V našich podmínkách a kvalitě extraligy těžko předpokládat, že by (kluby) jen tak uvolnily hráče. Klobouk dolů, co se letos Slovákům (na juniorském mistrovství světa) povedlo, ale je to ojedinělý úspěch. Nepodávali výkony, z kterých by bylo možné usuzovat, že je to výsledek působení týmu v extralize," dodal Král.

Reklama