Hlavní obsah

Sparta venku neprohrává, hřálo Říhu cenné vítězství. A pochvaloval si entuziasmus týmu

Pardubice

Začátek své páté štace na lavičce extraligových Pardubic si mohl vychutnat trenér Miloš Říha starší, který ve čtvrtek převzal tým po Zdeňku Venerovi a o den později při obnovené premiéře dovedl Východočechy k vítězství nad Spartou 6:3. Šestapadesátiletý Říha, po jehož boku pokračuje v roli asistenta jeho syn Miloš, si pochvaloval nasazení svých svěřenců. Upozorňuje ale, že v něm musí pokračovat i v dalších zápasech.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Pardubický kouč Miloš Říha (vpravo) a asistent trenéra Miloš Říha mladší.

Článek

Do známého prostředí se vrátil bývalý kouč Karlových Varů, Slovanu Bratislava, Voskresensku, Spartaku Moskva, Atlantu Mytišči, Petrohradu či Omsku po 22 měsících. Navazuje na svá působení z let 1996-1999, 2002-2004, 2006-2007 a v roce 2013. "Na tréninku jsem byl úplně v klidu, ale před zápasem zase docela nervózní. Po takové pauze a vlastně s rodinou. Ono to mohlo vyjít jinak a zase se to všechno otočit proti nám. Člověk má zodpovědnost nejen za sebe," cítí Říha větší závazek v situaci, kdy jako první v extralize vede tým se svým potomkem.

Říha dovedl Pardubice dvakrát k extraligovému stříbru, naposledy se loučil po vyřazení v předkole play off s Kladnem. Fanoušci v duelu se Spartou vyvolávali jeho jméno už na začátku a na jeho konci se dočkal ovací. "Já jim děkuju, jsem rád, že nás takhle podpořili. Fanoušků si nesmírně vážím, ale znám i tu opačnou stranu," nechtěl Říha podléhat emocím po první výhře.

Staronový lodivod Pardubic si ale cenil toho, že jeho tým uspěl proti Spartě, která je po Třinci druhým nejlepším týmem venku a v posledních zápasech mimo svůj led vyhrála vysoko v Brně (8:2) i ve Zlíně (6:2). "Máme na čem stavět. Je to velké vítězství. Sparta venku neprohrává. Naopak hraje výborně ten svůj nebezpečný hokej," prohlásil Říha.

Nepodlehnout uspokojení, velí kouč

Pochvaloval si nasazení svých svěřenců. "My jsme tak začali už první trénink - naprosto tvrdě. Avizovali jsme, že ten začátek bude trošku bolet. Bylo vidět, že přes tu bolest hráči přešli," podotkl.

Nechce nyní připustit žádné uspokojení. "Musíme to dělat dál. Není to, že bychom už zvítězili. Pardubice ty výkony mají takové vlnovité, že zahrají výborný zápas a pak jdou dolů. Musíme na tom pracovat, nesmíme povolit a uspokojit se. Naopak musíme ještě přidat. Musíme to přenést dál, nejen v zápasech, ale na každém tréninku ten entuziasmus musí být," upozornil Říha.

Viděl ve hře řadu chyb, které přičítal i změně v herním stylu. "My jsme tam měli nějaké minely, ale to vycházelo z toho, že jsme zvolili trošku jinou taktiku a hráči ji neznají. Dělali jsme to jeden den, ale musíme na tom postavit pilíř, abychom mohli pracovat dál. Že jsme hned uspěli proti Spartě je důležité, protože si mužstvo uvědomí, že může," navázal Říha.

Sudí Vladimír Pešina a Roman Polák rozdali v utkání 73 trestných minut, ale podle Říhy fauly na obou stranách byly. "Asi to vycházelo z přemíry snahy obou mužstev. Sparta tady nechtěla prohrát, my jsme chtěli strašně vyhrát. Trend je dneska takový, že za každé i minimální seknutí se pískají dvě minuty," dodal Říha.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín