Hlavní obsah

Kouč Slavie Beránek se pustil do svých hráčů. Každý aspoň trošku rozumný člověk to vidí

Praha

Osmnáct inkasovaných branek za poslední tři utkání, šest proher v řadě a hrozivě dlouhé sedmnáctizápasové čekání na výhru za plný počet bodů. To je bilance hokejistů Slavie. Týmu, který na předposlední celek extraligové tabulky ztrácí už propastných dvanáct bodů. Naposledy sešívaní odcházeli s debaklem 1:6 od Pardubic, po němž si asistent trenéra Pražanů Josef Beránek nebral servítky. „Každý aspoň trošku rozumný člověk musí vidět, jestli hráči do zápasů dávají všechno.“ Už z položené otázky vyplývá, že on si to rozhodně nemyslí.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zdrcený trenér Slavie Dušan Gregor (vpravo) a jeho asistent Josef Beránek. Pražané utržili v Tipsport extralize další debakl.

Článek

Čím si vysvětlujete, že jste schopni hrát s Pardubicemi vyrovnaný zápas, pak ale po prvním a hlavně druhém obdrženém gólu úplně vypadnete z role?

Protože se nedá hrát jen dvacet minut. Tohle nebyl první zápas, kdy se nám to stalo, takových bylo víc. Právě tady se ukazuje síla. Mančaft, který ji má, takové góly nezlomí. A naopak mančaft, který si nevěří, to nahlodá. My prostě v současné době takovou morální sílu, abychom bojovali až do konce a rvali se o to, nemáme.

Navíc vás opakovaně sráží vyloučení, Pardubice je potrestaly hned třikrát...

Jasně, to je druhá věc. Jenže ony z něčeho pramení a nedá se to na ně svádět. Jedině až budeme hrát dobře celý zápas, budeme bruslit a vytvářet si šance, tak to můžeme otočit. Jestliže ale budeme jenom koukat, jestli přežijeme každé oslabení, budeme to mít těžký vždycky.

Na předposlední Mladou Boleslav ztrácíte dvanáct bodů, na pozici zajišťující předkolo play off už sedmnáct. Deptá mužstvo fakt, že vidina vyřazovacích bojů už je prakticky nereálná?

Protože už za námi není žádné jiné horší mužstvo, můžeme začít pracovat na tom, abychom se zlepšili herně. V první řadě musíme změnit styl a o výsledky se začít, jednoduše řečeno, rvát. Těžko se budou hledat zázraky, ale projev týmu musí být jiný... Situace není lehká, poslední kola nám navíc ukázala další horší věci.

Jaké?

Nejde o to, že si na tabuli nakreslíme změny ve hře, které chceme provádět. Změny vycházejí od toho, jak moc je hráči chtějí přijmout. Musejí v sobě najít tu touhu! Otázka zní, jestli to hráči v sobě mají...

Váš názor?

Jako trenér nemám ten pocit, že na ledě odevzdávají nejvíc, co v sobě mají. Jestli si myslí, že do toho dali všechno, tak já prostě ten pocit nemám. A musí to vidět každý člověk, který je aspoň trošku rozumný. Ani nemusí rozumět hokeji...

Přišel jste na to, proč tomu tak je?

Myslím, že takhle to je od začátku sezóny. Přitom někteří hráči měli pocit, že dřív nedostávali příležitost. Je dobrý se teď podívat, jestli tenkrát tu šanci nedostávali oprávněně, nebo jestli ji teď čapli za pačesy. Každý prostě musí na ledě odevzdat maximum. Až se budou rvát, můžeme se začít bavit o tom, co máme za problémy a chyby. Ale tak tomu zatím není!

Věříte, že se to změní?

Snažíme se o to. Musíme najít cestu, abychom to do kluků dostali.

Nechybí mužstvu typ hráče, jakým jste býval ve své kariéře vy?

Těžko to můžu hodnotit, to by měl někdo jiný. Ale je fakt, že každý tým potřebuje lídra.

Slavia ho nemá?

Chybí nám.

Necítíte už ze současného stavu bezmoc?

To ne, spíš to člověka mrzí. Sám jsem si v hokeji prošel mnoha věcmi, takže ty situace dobře znám a nepotřebuju se hráčů ptát, jak se cítí.

Nepomohly by hráčské výměny? V úterý jste provedli jednu, když jste do konce sezóny získali z Komety obránce Šenkeříka.

Trenéři by si určitě přáli mít v týmu nějaké jiné hráče, ale tohle je věc vedení klubu. Nemám kompetenci to řešit, samozřejmě o tom ale mluvíme. Jenže hráčů je dneska málo. A každý klub si ty dobré drží. Prostě se musí pracovat s materiálem, který je k dispozici. Zodpovědnost je na trenérech, ale každý si musí sáhnout do svědomí, jestli pro to udělal všechno.

Reklama

Související témata: